kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Daha teslim edilmeden çöktüler

Giriş Saati : 19.09.2008 11:35
Güncelleme : 19.09.2008 23:21
Yeni Haber
Diyarbakır'ın Bismil ilçesi Çeltikli köyünde Beritan göçerleri için yapılan 540 konutun, hak sahiplerine resmi teslimatı yapılmadan oturulamaz hale geldiği bildirildi.

Beritanlılar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Musa Yeşiltaş, yerleşik düzene geçmeleri amacıyla Beritan göçerleri için Bismil'in Çeltikli köyünde 1993 yılında yapılmaya başlanan 540 konutun 2004 yılında tamamlandığını söyledi.

Konutların tamamlanmasından 2 yıl sonra hak sahiplerinden bazılarının konutlara yerleştiğini, ancak resmi teslimatın henüz yapılmadığını ifade eden Yeşiltaş, konutlardaki çatlakların her geçen gün artığını, ayrıca zemin ve duvarlarda çökme başladığını kaydetti.
Yeşiltaş, kullanılamaz duruma gelmeye başlayan konutlarda artık sadece gidecek yeri olmayanların oturduğunu belirterek, ''bu sorun nedeniyle şu anda yüzde 100 dolu olmasını beklediğimiz Çeltikli konutlarının yarısı boş'' dedi.

Altyapı masraflarıyla birlikte 2004 fiyatlarına göre her biri devlete 52 bin YTL'ye mal olan konutların heba olduğunu ileri süren Musa Yeşiltaş, şöyle dedi:

''Başlarken Köy Hizmetlerinin sorumluluğunda başlayan ancak şimdi Bayındırlık İl Müdürlüğünün denetiminde olan bu proje için gerçekten çok masraf yapıldı. Çeltikli'de 540 konut var. 2004 yılı rakamlarına göre bu konutların her biri altyapı masraflarıyla birlikte 52 bin YTL'ye mal oldu.

Yani toplam 28 milyon 80 bin YTL'ye mal olmuş. 2004 yılında tamamlanan konutlara ertesi yıl hak sahipleri yerleşmeye başladı. Ancak projesi ve zemini iyi yapılmayan konutların duvarları bir süre sonra çatlamaya, son zamanlarda ise konutların tabanları çökmeye başladı.

Burada proje hatası var. Konutlar yığma ve kolonsuz yapılmış. Dolayısıyla bu toprak, bu projeyi kaldırmıyor. Buradaki kusurun yüzde 50'si müteahhit firmanın ise, yüzde 50'si de ilgili kurumun kusurudur.''

HATA KİMİNSE CEZASINI ÇEKSİN
Yeşiltaş, oturulamaz duruma gelen konutların artık yama ile kurtarılamayacağını ve çözümün bunları yeniden yapılması olduğunu vurgulayarak, ''devletin bunları yıkıp yeniden yaptırması gerekiyor. Çünkü burada bir defa yapılan yamalama çözüm olmadı. Burada hata kiminse cezasını çeksin. Ayrıca hak sahipleri kişi başına 23 bin YTL borçlandı. Fakat şu haliyle oturamayacağımız yerin parasını nasıl ödeyeceğiz? Bu koşullarda bunları teslim almayız. Durumu savcılık dahil ilgili tüm mercilere bildirdik'' diye konuştu.

Çeltikli sakinlerinden Fatma Sarıgül ise, 2 yıldır oturduğu konutun duvarlarında ortaya çıkan çatlakların giderek büyüdüğünü ve mutfak zemininin yarım metre çöktüğünü söyledi.

Ev çöktükçe korkularının arttığını, ancak gidecek başka yerleri olmadığı için oturmaya devam ettiklerini anlatan Sarıgül, ''ev sahibi olduk diye sevinmiştik, ama 2 yılda yıkılmaya başlayan evler hayalimizi yıktı. Başka çaremiz kalmazsa göçerliğe geri döneceğiz'' dedi.
Köyde oturan Nihat Sevim ve Hüseyin Morkuzu da her şeye rağmen konutlarda oturduklarını belirterek, sorunun giderilmesi için yetkililerden destek beklediklerini söyledi.

BAYINDIRLIK MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖRÜŞÜ
Diyarbakır Bayındırlık İl Müdür Vekili Ömer Faruk Akdoğan AA muhabirine, Çeltikli'deki konutların kendilerine devredilmeden önce kapatılan Köy Hizmetleri

Müdürlüğü tarafından geçici kabulü yapılarak müteahhit firmaya hak edişlerin ödendiğini söyledi.

Köy Hizmetleri Müdürlüklerinin kapatılmasından sonra devrin kendilerine yapıldığını, ancak konutlardaki sorunlar nedeniyle kesin kabulü yapmadıklarını ifade eden Akdoğan, ''Konutlarla ilgili şimdiye kadar bir tasarrufta bulunmadık. Kesin kabulü de yapmış değiliz. Konu teftiş kurulumuza intikal etmiş durumda. Kurulun raporları henüz çıkmadı. Teftiş raporuna göre gereken işlemi yapacağız'' dedi.