kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rus borsasında şimdi de yükseliş şoku

Giriş Saati : 19.09.2008 10:30
Güncelleme : 19.09.2008 15:53
Yeni Haber
Rus borsalarında kafalar karışık. İki gün önce aşırı düşüş yaşayan borsada işlemler ikinci bir emre kadar durdurulmuş ve bugün tekrar açılmıştı.

Borsanın açılmasıyla MICEX endeksinde işlemler yüzde 18'lik artışın ardından ikinci bir açıklamaya kadar durdurulmuştu. RTS endeksindeki işlemler ise yüzde 14'lük artışın ardından Türkiye saatiyle 10:05 itibariyle bir saatliğine durduruldu.

Rus borsasında işlemler 1 saatlik aranın ardından yeniden başladı. Borsa açılır açılmaz da endeksteki yükseliş devam etti. Türkiye saatiyle 11:19 itibariyle endeks yüzde 22 primle seyrediyordu.


PUTİN: RUSYANIN DIŞ YARDIMA İHTİYACI YOK
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Rus finans sisteminin dış yardıma ihtiyacı olmadığını söyledi.

Putin, Uluslararası Soçi Yatırım Forumu'nda yaptığı konuşmada, Rus ekonomisinin dünyanın 7'nci büyük ekonomisi olduğunu belirterek, ''Finans sisteminin dış yardıma ihtiyacı yok. Bu durumu Rusya ve dünya borsalarındaki son durum da kanıtladı'' diye konuştu.

Rus borsasında yaşanan krizin aşılması için hükümetin ciddi adımlar attığını ifade eden Putin, ''Banka sisteminin yanı sıra ticari ve fon borsaların geliştirilmesi, vergi yasalarının kolaylaştırılması, hisse senetlerine yatırımlar yapılması Rusya'da kurulması öngörülen uluslararası finans merkezi yönünde atılmış ciddi adımdır'' dedi.

Borsada çalışan kişiler için gelir vergisinin iptal edilmesi yönünde ilke kararı alındığını hatırlatan Putin, Rusya'nın yabancı yatırımları çekmek istediğini ve Rus şirketlerinin de yabancı pazarlara girişinin kolaylaştırılmasından yana olduğunu kaydetti.

Putin, Rusya'nın siyasi nedenlerle piyasaları kapatma planı olmadığını söyledi. Putin ayrıca Rusya'nın finans sistemini korumak ve rublede istikrarı korumak için yeterince rezervi olduğunu belirtti. Rus hükümetinin finansal sorunlara piyasa önlemleriyle müdahale edeceğini söyleyen Putin, Rusya'nın önceliğinin rekabeti artırmak ve tekellerin piyasayı kötüye kullanma potansiyelinin önlemek olduğunu söyledi.

Rusya'daki bir çok enerji şirketine ait hisselerin büyük bölümünün yabancı yatırımcılara ait olduğunu belirten Putin, Rus şirketlerinine yabancı pazarlarda benzer pozisyonda bulunabilmesi için izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Rus ekonomisinin borsada yaşanan krizi çok kısa sürede atlatıp eski gücüne döneceğine inandığını belirten Putin, dünyanın 7'nci büyük ekonomisine sahip Rusya'da son on yıldaki GDP'nin her yıl yüzde 7 insanların gelirlerinin her yıl yüzde 10 civarında arttığını ifade etti.