kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
16 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Neşe Dörter - Hasan Dörter

Türkler yatakta rahatlık aramalı

Eylem BİLGİÇ
15.09.2008
'Dekorasyon Doktorları' olarak tanınan mimar çift Hasan ve Neşe Dörter, "Türkler mobilyalarını çok uzun süre kullanıyor" diyerek özel ipuçları verdi: Özellikle yatak odasında moda olanlar değil, rahat eşyalar tercih edilmeli rahatlık aramalı rahatlık aramalı..
Mimar Neşe Dörter ve Dr. Yüksek Mimar Hasan Dörter çifti; ev, işyeri gibi mekanların dekorasyon sorunları için çözümler üretiyor, kendilerine başvuranlara dekorasyon konusunda önerilerde bulunuyor ve eşyalarını nasıl yerleştirecekleri konusunda fikirler veriyor. Bu iş hayatlarında o kadar önemli bir yer tutuyor ki, arkadaşları onlara 'dekorasyon doktorları' adını takmış. Biz de, Arta Design Group adıyla hizmet veren 'dekorasyon doktorları'nın kapısını çaldık ve bir evin nasıl dekore edilmesi gerektiği konusunda önerilerini aldık. İşte evinizi yerleştirirken dikkat etmeniz gerekenler...

SPOT IŞIK FAZLA ENERJİ HARCAR
* İnsanlar Türkiye'de mobilyalarını çok uzun süre kullanıyorlar. O nedenle, moda olanı değil, uzun yıllar rahatça kullanabilecekleri mobilyaları almalılar...
* Evde kullanılan malzeme seçimi çok önemli. Mesela parkenin rengi, mobilyalara ve evin genel rengine uyum sağlamalı. Örneğin çok hareli, budaklı bir çam parke; rustik bir dekorasyona uyum sağlar ama şehir hayatında kullanılan modern ya da klasik bir dekorasyona çok fazla uymaz.
* Duvar renklerinin seçimi çok önemli. Duvar renkleri, hem birbirleriyle hem de mobilyalarla uyum içinde olmalı.
* Bir evin dekorasyonunda en önemli unsurlardan biri de ışıktır. Bir zamanlar herkes alçıtavan yaptırıp, içine spot ışıklar koyuyordu. Oysa spot ışıklar hem fazla enerji harcanmasına neden olur, hem de fazla ısı verir. Bu nedenle spot ışıklar sadece belli noktalarda kullanılmalıdır.
* Salon, oturma odası gibi çoğu zamanınızı geçirdiğiniz mekanlarda direkt değil, endirekt aydınlatma kullanmayı tercih edin. Çünkü ışık kaynağının görünmediği aydınlatma insana huzur verir.
* Yemek bölümünüz dar bir alandaysa, masanın arkasındaki duvara uzun aynalar koyup iki yanına aplikler yerleştirin. Bu, yemek bölümüne genişlik duygusu katar. Ayrıca yemek masasının yanına büfe koyacak yeriniz yoksa, masanın yakınındaki bir duvara yerleştireceğiniz raf, küçük bir büfe görevi görebilir.
* Yatak odasında da endirekt aydınlatma kullanılmalıdır. Tavanda asılı bir avize, yatak odası için lüzumsuz bir detaydır.
* Yatağın karşısına hiçbir zaman ayna yerleştirmeyin. Çünkü gece karanlıkta o derinliği görmek istemezsiniz.

BANYODA DİREKT AYDINLATMA
* Televizyonla, televizyon izlediğiniz koltuğun arasında mesafe çok önemlidir. Bu mesafe, televizyon ekranının büyüklüğünün ortalama 5 misli olmalıdır. Örneğin; 60 cm'lik bir televizyonunuz varsa, bırakmanız gereken mesafe ortalama 3 m'dir. Televizyonun göz hizasında olması da çok önemlidir.
* Mutfakta; evye, ocak, buzdolabı üçlüsü birbirinden çok uzak konumlandırılmamalı.
* Bulaşık makinesi tam evyenin altına değil, bir sonraki dolaba konumlandırılmalı.
* Banyoda aydınlatma çok önemlidir. Makyaj yapılan, tıraş olunan bölümde aynanın üstüne veya yanına direkt aydınlatma yerleştirilmelidir.
Haberin fotoğrafları