kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
11 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Lüks ofisler 'Karaborsa'da

EBRU ERDOĞAN
10.09.2008
Şirketler, daha iyi şartlarda çalışmak için B sınıfı ofislerini terk edip lüks ofislere taşınmaya başlayınca, A sınıfı ofislerde doluluk oranları arttı, fiyatlar ise yükseldi..
Türkiye'de 2001 kriziyle boşalan ofisler, bu tarihten sonra eski günlerini aratırken, son yıllarda yaşanan talep artışı, inşaat projelerini de bu yöne kaydırdı. Şirketlerin özellikle lüks ofislere taşınma isteği, A sınıfı ofislerin boşluk oranlarını neredeyken sıfıra indirirken, en çok talep gören bölgeler, Altunizade, Etiler ve Levent oldu. Colliers International Türkiye tarafından hazırlanan "Ofis Piyasası" araştırmasına göre 2008'in ilk yarısında ofis doluluk oranlarında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 10'a varan artışlar yaşandı, pek çok bölgede lüks ofisler bitti. Colliers International Türkiye'nin verilerine göre İstanbul'da 1 milyon 322 bin 336 metrekarelik A sınıfı ofis alanı bulunuyor. Kentte, en çok lüks ofis stoku, Maslak, Levent ve havaalanı bölgelerinde yer alıyor. Bu üç bölgedeki toplam ofis stoku, İstanbul genelinin yüzde 52'sini oluşturuyor.

Asya geçti
Son dönemde özellikle Ümraniye ve Kavacık bölgelerinin şirketler tarafından tercih edilir olmaya başlamasıyla canlanan Anadolu yakası lüks ofis piyasasında boşluk oranı, 2008 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 4.6'ya düştü. Bu oran geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde yüzde 16.7'ydi. Aynı döneme göre yüzde 12.1'lik düşüşle, Avrupa yakasını geride bırakan Anadolu yakasında özellikle Altunizade ve Kavacık'ta boşluk oranı 'yüzde sıfır' oldu. Bu oran 2007'nin ikinci çeyreğinde Altunizade için yüzde 9.9, Kavacık için ise yüzde 15.6 olarak gerçekleşmişti. Colliers International Türkiye'nin araştırmasına göre Avrupa yakasında zaten az olan boş lüks ofis alanları, son altı ayda daha da düştü. Özellikle Asya yakasında lüks ofisler büyük talep görüp buna karşın sınıfı ofislerdeki doluluk oranları azalırken, fiyatlardaki artış da devam ediyor. 2008 yılının ikinci yarısında Avrupa yakasındaki A sınıfı ofis binalarında ortalama aylık kira rayici, metrekare başına 30 dolar olurken Anadolu yakasında ise bu rakam 24 dolar olarak gerçekleşti.

Ümraniye'de fiyat artmadı
B sınıfı kira değerlerinde ise artış görülmeyen tek bölge Anadolu yakasında yer alan Ümraniye oldu. Bölgedeki A sınıfı ofislerin kiralarının uygunluğu nedeniyle şirketler bunlara yönelince, B sınıfı ofis alanlarında boşluklar meydana geldi. Böylece önceki dönemlerde aylık metrekare kira rayiçleri 10 dolarken, 2008 yılının ikinci çeyreğinde bu fiyat, 8 dolara indi. Colliers International Türkiye'nin araştırmasında Kozyatağı'ndaki ofis stokunun yetersiz kaldığına dikkat çekilerek, önümüzdeki dönemlerde bölgeye yapılacak yatırımların önem kazanacağı ifade edildi.
Haberin fotoğrafları