kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
7 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Fatih Ediboğlu, Galatasaray Lisesi'nden sonra Paris Sorbonne Üniversitesi'nde işletme yüksek lisansı yaptı.

Türk seyircisini el birliği ile 'dizi manyağı' yaptık!

DENİZ AYYILDIZ
Giriş Saati : 05.09.2008 22:23
Güncelleme : 06.09.2008 19:11
atv Genel Müdürü Fatih Ediboğlu 4 yıl önce ayrıldığı kanala döner dönmez ekrana en kaliteli yapımları sürmek için kolları sıvadı. Dizilerin kanalları istila etmesinden rahatsızlık duyduğunu belirten Ediboğlu, "Argo bir tabir vardır: Mermi manyağı yapmak. Biz seyircimizi dizi manyağı yaptık" diyor..
Türk televizyonculuğunun başarılı isimlerinden Fatih Ediboğlu, 4 yıl önce ayrıldığı atv'ye birkaç ay önce geri döndü. Daha önce 1993-2004 yılları arasında atv'nin genel müdürlüğünü yapan Ediboğlu'nun devri, atv'nin en parlak dönemi olarak anılıyor. atv'de olmadığı süre içinde Star'ın yöneticiliğini yapan Ediboğlu, bu zamanı 'geçici' olarak nitelendiriyor. "Geçici diyorum. Çünkü artık atv'ci olduk" diyen Ediboğlu ile yeni yayın dönemini, televizyonculuk dünyasını, dizi furyasını konuştuk... Dizilerin kanallarda çok fazla yer tutmasından şikayetçi olan Ediboğlu "Argo bir tabir vardır: Mermi manyağı yapmak... Biz de seyircimizi dizi manyağı yaptık" diyor ve ekliyor; "Nitelikli programların yayınlanması seyirciye bağlı"...

* Pek çok kanal yeni yapımlarını bu ayın başında ekrana sürdü. Ama atv hala, geçen yıldan kalan dizileri yayınlıyor. Yeni yapımları ne zaman izleyebileceğiz?
Sezona çok hızlı giriyoruz. atv'de göreve geldikten sonra arkadaşlarla yeni dönem için çalışmaya başladık. Geçen sezondan 3-4 tane çok sağlam işimiz var: 'Elveda Rumeli', 'Avrupa Yakası', 'Parmaklıklar Ardında' ve 'Selena'... Sezon başında onları devreye soktuk. Biliyorsunuz Ramazan ayı içinde olduğumuz için, yeni sezon da diğer yıllara nazaran erken başladı. Yeni dizilerimizi önümüzdeki günlerde yayına sokacağız. Tabii rakiplerin durumuna da bağlı...

* Yani rakip kanalların ne yapacağına da bakacaksınız öyle mi?
Televizyonculuk bir yarıştır. Herkesten önce yeniyi bulabilmek için çabalarız... Bir sürü arkadaşımız var, sabah-akşam buna kafa yoruyor. Ama bizim gibi, başka kanallardaki arkadaşlar da kafa yoruyor tabii...

TV'LERİN KADERİ DİZİLERE BAĞLI
* atv, dizilerin kanalı olarak bilinir. Hatta sloganı 'Dizi atv'de izlenir' şeklindedir. Fakat diğer kanallar da çok başarılı diziler çıkarıyor. atv'nin bu sloganının anlamı kalmadı mı?
Hem televizon yöneticisi hem de izleyici olarak bu durumdan çok şikayetçiyim. Argo bir tabir vardır: 'Mermi manyağı yapmak'... Biz de seyircimizi biraz 'dizi manyağı' yaptık. Dizileri bir kere tutturduğunuz zaman, en azından 50-60 bölüm devam ediyor. Doğal olarak TV yöneticilerinin ve reklamverenlerin de tercihi oluyor. Elbette ki, reality'ler, şovlar yapmak için yola çıkıyoruz ama bir kanalın kaderini iyi diziler belirliyor. Ve atv dışındaki herkes 'Ya tutarsa' diye dizi yapıyor. atv hep nitelikli dizilere imza attı. 'Dizi atv'de izlenir' sloganı oradan doğmuştur. Ve altı doludur o yıllardan beri. Ama 'dizi artık bütün kanallarda izlenir' gibi oldu. 'Bütün kanallarda sadece dizi izlenir' gibi bir slogan da üretilebilir.

* Ama dizi furyasını atv başlattı sanki...
Bedava yayın yapıyoruz ve sadece reklamdan para sağlıyoruz. Bütün kanallar, dediğim nedenlerden dolayı tercihi dizi yapmaktan yana kullanıyorlar. Ama bunun önderliğini atv yapmadı. atv'nin dizileri hedef kitlesi belli olan yapımlardı ve sürekli bir reyting getirdi... Daha sonra diğer kanallar da dizi yapınca, dizi furyası ortaya çıktı. Bu tabii hepimizin şikayetçi olduğu fiyatlara da yansıdı. Ortada astronomik rakamlar var.

* Bu sezon, reyting beklemediğiniz 'prestij için yapıyoruz' diyebileceğiniz nitelikte programlar olacak mı atv'de?
atv'de olduğum dönemlerde çok övündüğüm programlar vardı: 'Haberci', 'Bam Teli, 'Bir Yudum İnsan', 'Siyaset Meydanı', 'A Takımı' gibi... Ve bunlar insanların hatırında kalan markalar oldu. Ama bu tip programlar kanallarda azalmaya başladı. Nedeni tematik kanalların ve haber kanallarının sayısındaki artış. Digitürk, D-Smart gibi platformaların devreye girmesi de buna yol açtı. Ve bu tip programları bizim gibi ulusal kanallarda yaşatma şansı kalmadı. Bu sezon birkaç haber programı yapmayı planlıyoruz. Hazırlıkları hala devam ediyor.

* Yaşatmak derken...
Yaşatmadan kastım şu, bunun arkasında tabii ki bir matematiği var. Sonuçta bir ticaret yapıyoruz. Bunların masraflarına dayanma güçleri azaldı. Çok nitelikli bir program yaptığınız zaman bunların sponrsorlarla beslenmesi lazım. Bu programları prime-time'da seyrettirebilmeniz ve karşılığında reklam alabilmeniz çok zor.

YABANCI KANALLARI TAKİP EDERİM
* Siz televizyonda neler izlersiniz?
Ben çok doğal olarak hem kendi kanalımı hem de rakip kanalları seyretmeye çalışıyorum. Hele de yeni bir dizi veya program başladığı zaman... Bu arada yabancı televizyonları da yoğun olarak izliyorum. Bizde özel televizyonculuk 90'lı yıllarda başladı. Halbuki Amerika ve Avrupa'da bu çok daha eski tarihlere dayanıyor. Dolayısıyla benim inandığım bir deneme yanılma metodu vardır. Şu anda yaptığımız bütün işler oralarda denendi ve başarılı olundu.

* Şikayet ediyoruz ama gelişen dizi sektörü pek çok insana ekmek kapısı açtı... Bu iyi bir şey değil mi?
Elbette, korkunç bir endüstri gelişti... Yeşilçam, dizi sekörüne hizmet etmeye başladı. Sinema bir yerde, hem yapımcı hem oyuncu anlamında televizyondan beslenmeye başladı. Dikkat ederseniz son zamanlardaki sinema filmlerinde başrol oyuncuları, TV'de çok popüler olmuş kişiler. Televizyon, Türk Sineması'nı beslemeye başladı.

* Çok inanarak başladığınız, kesin tutar dediğiniz ama sonradan sizi hayal kırıklığına uğratan projeler oldu mu?
Hayal kırıklıkları oluyor. İki tanesini hemen söyleyeyim. Ben Gırgır ekolünden geliyorum. Oğuz Aral'ın orada 'Utanmaz Adam' diye bir karakteri vardır. Onunla ilgili bir dizi yapmak istedik Okan Bayülgen'le birlikte... Ama proje istediğim oranda iyi gitmedi. Bir de Tunca Yönder'le Anna Karenina'yı yerlileştirdik. Türkan Şoray'ın oynadığı bir diziydi ama tutmadı.

* Bunun tam tersi de yaşanıyordur elbette...
Evet, hiç ummadığınız projeler de size müthiş başarılar getirebiliyor. atv'ye, TGRT'den 'Çocuklar Duymasın' diye bir işi çok düşük bir rakamla aldım. 365 günde 262 gün oynadı ekranda. Bu bir dünya rekorudur.

HERKES RAKİP KANALI KOLLUYOR
* Televizyon izleyicilerinin en çok şikayet ettikleri konulardan biri de son dakika değişiklikleri... Bunun önüne geçmenin bir yolu yok mu?
Rekabet fazla... Herkes karşı tarafı kolluyor. 'Orası reklamdayken ben programımı gireyim' diye bakıyor. Dolayısıyla siz orta veya uzun vadeli bir planlama yapamıyorsunuz. Ama yurtdışında öyle değil. Adamlar eylülde anons ettikleri programı bir yıl boyunca yayınlayabiliyor.

* Dizilerin süreleri de çok uzun... 45 dakikayla sınırlandırılamaz mı?
Fiyatları astronomik hale geldiği için dizileri maasleesf ancak 4-5 kuşak reklam alarak amorti edebiliyoruz. Sonuçta bu reklam süreleriyle ilgili gidişat çok da iyi değil.

* * *
Müzikler Livaneli'den
Gurbet Kuşları
Orhan Kemal'ineserini ekrana uyarlı-yoruz. Müziklerini Zül-fü Livaneli yapacak.En iddialı işlerimizdenbiri. Bu ay içinde baş-layacak. Rutkay Aziz,MiraçEronat veGökhanMumcuoynuyor.İnşallah, velinimetimizseyircilerden gerekenihtimamı vereytingi alır.

* * *
Sıcacık bir aile dizisi
Gonca Karanfil

Önümüzdeki hafta yayına başlayacak olan 'Gonca Karanfil' sıcacık bir mahalle dizisi. Başrolünde Alişan oynuyor. Öyküsü; komşuluğun, dostluğun ve dayanışmanın unutulmadığı bir mahallede geçiyor. Bu dizinin çok sevileceğini düşünüyorum.

* * *
Uğur Yücel başrolde

Şans, Kader, Kısmet
Bu diziyi ekimayının ikinci yarısın-dan sonra devreyesokacağız. TMC-ErolAvcı imzalı dizideUğur Yü-cel, OzanGüvenve EzgiMolaoynu-yor. UğurYücel, hayatta hiçbirişte dikiş tutturama-mış bir adamı can-landırıyor.

* * *
Avukatların hayatından
Avukatlar

Bu dizimiz, bir avukatlık bürosunda yaşanan olayları anlatıyor. Erler Film'in yapımcılığını üstlendiği 'Avukatlar'ın başrollerinde Nehir Erdoğan, Serhat Tutumluer ve Teoman Kumbaracıbaşı olacak. Dizi ekimde gösterilecek.

* * *
Bir kadının dramı

Cennetin Çocukları
'Hatırla Sevgili'den tanıdığımız Cansel Elçin oynayacak. Gold Film yapımı dizi de, 19 yaşında istemediği bir evlilik yapmış, cinnet geçirip kocasını öldürdükten sonra hapse düşmüş bir kadının dramını izleyeceğiz.

* * *
Polisiye sevenlere
Adanalı

Dizinin senaryosunu Tayfun Güneyer yazıyor. Yönetmenliğini de kendisi üstlenecek. Polisiye dizide Oktay Kaynarca ile 'Sıla'dan tanıdığımız Mehmet Akif Alakurt'u karşılıklı oynatacağız. Heyecanlı sahneleri çok sevilecek.

* * *
Çok tatlı bir sit-com
Ev Alma Komşu Al
Sit-com tarzındaki dizide Kenan Işık ile Barış Falay oynayacak. Kadın oyuncumuz da sürpriz olsun şimdilik...Çok tatlı bir yabancı uyarlama. Türk izleyicisinin de severek seyredeceğine inanıyorum.
Haberin fotoğrafları