kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
7 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Utanmadan bir de bize küfrediyorlar

MEHMET ÇALIŞKAN
Giriş Saati : 05.09.2008 22:15
Güncelleme : 06.09.2008 19:05
Yapımcı Faruk Aksoy, 'sanat filmi' çektiklerini iddia edenlere öfkeli: Popüler filmler sayesinde sinema yapıyor, sonra sadece kendilerinin önemsediği iki festivalden ödül alıp, bizim filmlere küfür ediyorlar..
Ünlü yapımcı Faruk Aksoy, on yıl içinde 'Güle Güle', 'Yeşil Işık', 'Çılgın Dersane', 'Çılgın Dersane Kampta', 'Recep İvedik' ve 'Avanak Kuzenler' gibi dokuz filme imza attı. Sinema sektöründe 'Hiç zarar etmeyen yapımcı' olarak anılan Aksoy, gişe rekorları kıran 'Recep İvedik'den kazandığı paraları yeni filmlere yatırdı. Başarılı yapımcı, bir yılda üç film daha çekmeyi planlıyor. Birincisi 'Recep İvedik 2'. İkincisi HSBC binasının bombalanmasını konu alan, adı henüz belirlenmeyen film. Üçüncüsü ise L'Orkestra... Aksoy'la atağa kalkan Türk Sineması'nı konuştuk.

4-5 FİLM SEKTÖRÜ KURTARIYOR
* Bu yıl eylül ile ocak arasında, Türk filmi izlenme oranının yüzde 60'larda olacağı hesaplanıyor. Ne düşünüyorsunuz?
Ortada bir gerçek var; hiçbir Amerikan filmi iyi gişeye ulaşamıyor. Ama bir sezonda sadece 3-4 Türk filmi gişede büyük başarı yakalıyor. Diğer filmlerin gişe ortalaması 50 bin civarında. Özellikle bu dönemde kimsenin kendi egolarını tatmin etmek için, izlenmeyecek film çekmeye hakkı yok. Gişe ortalaması 50 bin civarında olan filmler izleyiciyi tekrar Türk filmlerinden uzaklaştıracak diye endişe ediyorum.

* Böyle bir tehlike var mı?
İnsanların, 50 bin gişe yapan filmlerden çıkarken ne kadar mutlu olduklarına dair fikrim yok. Nuri Bilge Ceylan'ın filminden mutsuz ayrılan olduğunu düşünmüyorum. Ama öyle filmler var ki, niye çekildiği belli değil. İşte bunlar izleyiciyi Türk filmlerinden uzaklaştırabilir bence.

* Bu sezon yetmişe yakın Türk filmi vizyona girecek, yani bir tehlike mi var?
Birileri çıkıp, dünyayı kurtaran adam edasıyla 300 bin YTL'ye film çektiğini söylüyor, sanki çok önemli bir başarıymış gibi. Çeker tabii, kimseye para verdiği yok ki! İnsanları bedavaya çalıştıran yapımcıların filmlerinden ne olur? Bu sezon yine göreceksiniz, sadece 4-5 film iş yapacak, sektörü onlar kurtaracak.

* Kurtarmak...
Dağıtımcı da, sinema salonu sahibi de o 4-5 filmin gişe geliriyle para kazanacak, çark onlarla dönecek. Ayrıca o 4-5 filmin gişesinden Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca kontrol edilen Sinema Fonu'na pay aktarılacak, yaklaşık 30 filme de kredi verilecek. Sayemizde film çekecek olanlar, bari bize küfretmesinler.

* Size kim, neden küfrediyor?
Filmlerine 'sanat filmi' diyenler, popüler filmlerin Sinema Fonu'na aktardığı paralarla film çekiyor. Sonra kendilerinden başka kimsenin önemsemediği iki festivalden ödül alıp, bize çektiklerimiz için küfrediyorlar. Bari küfretmesinler. Devlet, paramızı bize küfür edenlere sebil ettiği sürece sektör olamayacağız. Bakanlık bu haksızlığa bir çare bulmalı.

* Nasıl bir çare istiyorsunuz?
Bakanlık, bizim paramızı cebimizde bıraksın, Sinema Fonu'na para aktarmayalım. Zaten biz bu parayla yeniden film üretiyoruz. Oscar, Cannes, Berlin ve Venedik'te ödül alan filmlere destek verilsin, hem de şimdikinden daha çok... Ama filmleri izlenmeyen, kimsenin ilgisini çekmeyen, adını saydığım yerlerden ödül alamayan insanlara para verilmesi saçmadır. Adam 50 yaşına gelmiş, hayatı boyunca devletten aldığı parayla film çekmiş; ne izlenmiş ne de ödül almış. 50 yaşındaki adama neden kredi verilir? İlk filmini çekecek yönetmenlere verin, şansları olsun. Bir de; devletten aldıkları parayla film çekenler bir araya gelince, rejime muhalif film çektik diye alkış tutarlar. Patron devletse nasıl rejime muhalif film çekersin?