kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
4 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

TBMM'den habersiz inceleme

Güncelleme : 04.09.2008 18:57
Yeni Haber
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı, Mersin Özürlü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğündeki hizmetler ile engellilere yönelik tutumları haber vermeden incelemeye aldı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül önderliğindeki heyet, 6 Ağustosta Mersin Özürlü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine habersizce ziyarette bulunup bir dizi inceleme yaptı.

Engellilere tanınan hakların hangi düzeyde korunduğunun ve devletin bu alanda yükümlü olduğu kamu hizmetlerinin hangi koşullarda ve ne şekilde verildiğinin tespit edilmesi amacıyla yapılan ziyaret sonrası hazırlanan raporda, Üskül'ün kurum müdürü Şükrü Alkaya'yla görüşüp bilgi aldığı bildirildi.

Kurumdaki çocukların giysilerinin ihtiyaç duydukları diğer kişisel malzemelerin odalarda ve dolaplarda düzenli ve temiz olarak korunduğunun gözlemlendiği ifade edilen raporda, şöyle denildi:
''Devletin insan haklarına saygı ve sosyal niteliklerinin gereklerinden birisi olarak bakım ve iyileştirme olanağı sağladığı özürlü çocukların yüzlerinde kaygı ve mutsuzluk yerine gülümseme ve rahatlık gözlemlenmiş olması memnuniyet vericidir. Kurumun temizlik, güvenlik, sağlık koşulları, idari biçimi ve kamu görevlilerinin bakmakla sorumlu oldukları özürlülere karşı tutumlarının takdir edilecek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Yatılı bakılmakta olan 69 çocuğa 72 personelle hizmet verildiği, bu çocuklara sağlıklı yaşam koşulları sağlanmasında maddi anlamda kısıtlamaya gidilmediği anlaşılmıştır.

Bu durum, insan haklarına saygılı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak nitelendirilen cumhuriyetimiz adına memnuniyet vericidir. Aynı olumlu koşulların Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı tüm kurumlarda sağlanması, devletimizin yukarıda belirtilen niteliklerinin gereğidir.''

''TÜM ELEŞTİRİLERE AÇIĞIZ''

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisini ''çok fazla eleştirilen kurumların başındaki biri'' olarak nitelendirerek, olumlu değişikliklerin de görülmüş olmasını ve bunu TBMM Komisyonunun takdir etmesini çok önemli gördüklerini söyledi.

Özellikle zihinsel engelliler grubunda en fazla karşılaşılan konunun insan haklarının ihlali olduğunu ifade eden Çubukçu, şöyle konuştu:
''Zihinsel engellilerin kendi haklarını bilebilecek durumda olmamaları, daha büyük bir yıkım. Bu anlamda onların insan hakları ve sosyal hak temelli hizmet anlayışını Türkiye'nin birçok bölgesinde hayata geçirdik. Özürlülerimizin yaşam standartlarının normal insanlardan farklı olmaksızın yükseltildiği, her 4 özürlüye 1 personelin düştüğü, her birinin bireysel gelişimlerine ve sorunlarına yönelik özel çalışmalar yapıldığı bir çalışma alanı yarattık. Genel itibarıyla iyi bir noktada olduğumuzu söyleyebilirim.''
Yıl sonuna kadar biri Mersin'de olmak üzere 23 özürlü bakım ve rehabilitasyon merkezinin hizmete açılacağını ifade eden Çubukçu, ''2009 planımızı ise TBMM'den geçtikten sonra açıklayacağız. Her şeyden önce bu anlamda çok önemli ilerlemeler kaydettik'' dedi.

Mersin Özürlü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğüyle ilgili raporun TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığınca haber verilmeksizin yapılan incelemenin ardından hazırlandığını belirten Çubukçu, şunları söyledi:
''Söz konusu komisyonunun başkan ve üyeleri geçmiş dönemde de habersiz olarak kurumlarımızda incelemeler yaptı. Bunun karşılığında da birtakım olumlu ve olumsuz eleştiriler geliyordu. Bu anlamda yapılan tüm eleştirilere açığız. Ama Mersin'de yaşanan bu takdirin her şeyden önce kurumlarımızda çok zor şartlar altında hizmet veren personelin moral seviyelerini yükseltip işlerine daha büyük bir sevgiyle sarılmalarını sağlayacağına inanıyorum.''

AA