kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
4 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Erivan'a tarihi ziyaret

DUYGU GÜVENÇ ANKARA
Güncelleme : 04.09.2008 02:29
Cumhurbaşkanı Gül, bir süredir tartışılan Ermenistan ziyareti konusunda kararını dün akşam açıkladı. Gül, 6 Eylül'de milli maçı izlemek üzere Erivan'a gidecek Gül'ün "Bu maç önemli fırsat" diyen yanıt mesajını özel temsilci Çeviköz iletti. Sarkisyan'ın cevabı ise "Bu ziyaret aramızdaki ilişkileri geliştirmek için bir şans" oldu ..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye tarihinde bir ilke imza atarak Ermenistan'a gidiyor. Gül, kendisini 6 Eylül'de Ermenistan-Türkiye maçını izlemeye davet eden Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'a yanıtını özel temsilcisi aracılığıyla iletti. Gül'ün "Bu maç önemli bir fırsat" mesajını ileten Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz, Sarkisyan'ın "bu fırsatın kaçırılmamasından memnuniyet duyuyorum" mesajıyla Ankara'ya döndü. Ve Çankaya Köşkü Erivan'a gidileceğini resmen duyurdu. Erivan'da oynanacak olan Türkiye- Ermenistan Dünya Kupası Grup Elemesi futbol karşılaşmasını izlemek üzere 6 Eylül'de Erivan'a gidecek. Gül'ün özel temsilcisi sıfatıyla dün 9 saatliğine Erivan'a giden Çeviköz, Sarkisyan'a Gül'ün sözlü mesajını iletti: "Ermenistan ve Türkiye takımlarının yapacağı maç, sportif bir karşılaşmanın ötesinde, bize önemli fırsatlar sunmaktadır. Özellikle Kafkasya'da halklarımızı endişeye sevkeden gelişmelerin yaşandığı dönemde bu imkanın en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu vesileyle yapacağım ziyaretin bölgede yeni bir dostluk ikliminin oluşmasına katkıda bulunabileceği düşünüyorum. Maç için yaptığınız daveti kabul ediyorum. Bu maç ortak tarihi paylaşmış olan iki halkın yakınlaşmasının önünü tıkayan unsurların ortadan kaldırılmasına ve yeni bir zemin hazırlanmasına da vesile teşkil edecektir."

SARKİSYAN: BU BİR İMKAN
Sarkisyan ise Çeviköz'ün ziyaretinden memnuniyet duyduğunu belirterek, şunları söyledi: "Ben de bu maçın bizlere yeni bir imkan yarattığını düşünüyorum. Bu ziyaret aramızdaki ilişkileri geliştirmek, görüş alışverişinde bulunmak için bir şans. Bu fırsatın kaçırılmamış olmasından memnuniyet duyuyorum. Sayın Gül'ün ziyaretiyle ilgili gerekli her türlü önlem alınacaktır. Kendisini ağırlamaktan mutluluk duyacağım." Sarkisyan, Türkiye'nin Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu önerisine de olumlu yanıt verdi ve "Türk başbakanının bu insiyatifi komplike, önemli bir görev. Ermenistan her zaman bölgede güven, istikrar, güvenlik ve işbirliğinin geliştirilmesini desteklemiştir" dedi.

ABD MEMNUN
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa Bürosu Sözcüsü Mark Toner ise yaptığı açıklamada gelişmeyi "memnuniyetle karşıladıklarını" söyledi. "Her iki Cumhurbaşkanının barış ve refahı güçlendirmeye yönelik adımlar atma cesaretini tebrik ediyoruz" diyen Toner, "Bu tarihi buluşmanın, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesine doğru bir ivme oluşturmasını umarız" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları