kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
4 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Ramazan'da özel diyetle kilo verilebilir'

Güncelleme : 04.09.2008 22:49
Yeni Haber
Beslenme tipi ile saatlerinin değişmesi ve hareketin azalması nedeniyle Ramazan ayında kilo almak kaçınılmaz hale geliyor. Ancak uzmanların önerdiği dengeli beslenme yöntemiyle şişmanlamak bir yana, kilo bile verilebiliyor.

Mardin İl Sağlık Müdürü Dr. Sait Avar, Ramazan ayının gelişiyle oruç tutanların günlük beslenme şekli birdenbire değiştiğini belirterek, genelde 3 öğünden ibaret olan günlük beslenme 2 öğüne düşerken özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı ve börek tüketimi arttığını söyledi.

Buna karşılık meyve, sebze ve beyaz et tüketimi azaldığını ifade eden Avar, "İster 3 öğün, isterseniz 2 öğün yiyin; günlük almanız gereken karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral oranları hep aynı olmalıdır. Dengeli beslenerek 'Ramazan ayında hiç diyet olur mu?' diyenlere yanıtınız, (Evet) olmalıdır. Bir günde almanız gereken besin değerlerini iftar ve sahura akıllı bir şekilde bölüştürerek sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Bunun için Ramazan'da sıkça yapılan beslenme hatalarından kaçınılmalıdır." dedi.

Ramazan ayında sıkça yapılan beslenme hataları yüzünden kişinin kilo aldığına dikkat çeken Sait Avar, "Özellikle iftarda boş mideye birden yüklenip hızlı ve çok yemek midede ağırlık, yanma, bulantı, gaz ve kabızlık gibi sorunlara yol açıyor; yemek esnasında su içmek sindirimi güçleştiriyor. İftarda ağır yemekler yiyip sahura kalmamak mideyi zorluyor. Az ama sık yemeği ve iftar ile sahur öğünlerini 3-4 öğüne paylaştırmak gerekir.

Oruç tutarken kilo almamak için öncelikle dengeli beslenmenin ve besin değeri yüksek olan kaliteli besinlerin önemine dikkat etmek gerekir. Oruca 1 bardak su ve iftariyeliklerle başladıktan sonra bir kâse çorba içip ara verilmelidir. Daha sonra hafif bir sebze yemeği, ızgara et, yoğurt ve salata ile devam edilip sahura kadar bol su içilmeli ve meyve yenmeli.

Sahur öğününde reçel, bal, domates, peynir ve 2-3 dilim ekmek yemeyi ihmal etmeyin. Veya az yağlı börek, pilav ya da makarna ile hoşaf veya taze meyve suyu ideal bir sahur yemeğidir." şeklinde konuştu.

(CİHAN)