kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

'Enerji faturamız 47 milyar dolar'

Küresel büyüme petrol talebini artırdı. Bu trend devam ettiği sürece petrol önemli olmaya devam edecek. Peki, Türkiye'nin enerji faturası ne olacak? Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen ve "Petrolde Yarının Stratejileri" konulu enerji arenasında konuşan Cumhurbaşkanlığı Enerji Danışmanı Doçent Dr. Volkan Ş. Ediger, "Bu yıl enerji faturamız 47 milyar doları bulacak" diyor.
Bu tahmin "Türkiye'de işler nasıl gider" diyenler için önemli! Demek ki, petrol ve doğalgaz, "Yeni dünya düzeninin efendisi!" olmayı sürdürecek.
Enerji politikalarının belirlendiği koridorda oturup, bir türlü oyun kuramayan Türkiye bu durumda ne yapacak?
Türkiye, en büyük ticari ortağı olan Rusya'yı yakın takibe alacak!..
Çünkü Rusya boş durmuyor.
Bir yıl önce çizdiği ve iki temel üzerine oturttuğu enerji stratejisi ile kendisine bambaşka bir yol çizdi.
İlk etapta Rus boru hatları ve enerji güzergâhına bağımlı olan Hazar ve Orta Asya kaynaklarından daha iyi yararlanmak için harekete geçti. Hazar ve Orta Asya ülkelerinin enerji sahaları ve altyapısına önemli miktarda Rus yatırımlarını yönlendirdi.
Böylece diğer yatırımcı ve alıcı ülkelerin bölge nezdindeki cazibesini ortadan kaldırdı.
Yetmedi, kendisine alternatif oluşturabilecek enerji üreticisi ülkelerin enerji piyasalarına nüfuz etti. İhraç edilecek petrol ve doğalgazı Rus kontrolü altına almayı başardı. 1 Ocak 2009 tarihinde Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan doğalgazına 400 dolar ödeyecek.
Az şey mi?