kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Genelkurmay dolgu alanını niye gözden kaçırdı?

İstanbul Tersane Komutanlığı'nın bulunduğu Askeri Güvenlik Bölgesi ile ilgili sorunu, "Yerliye yasak, yabancıya geç!" diye yazınca, Genelkurmay Başkanlığı'nın konuyu incelemeye aldığını öğrendik. Bugün ise perdeyi aralıyoruz. Hikâyemiz, İstanbul Tersane Komutanlığı'nın bulunduğu 'PendikGüzelyalı' mevkisindeki tersane bölgesinde başlıyor.
Yerin sahibi Maliye Bakanlığı çatısı altındaki Milli Emlak.
Milli Emlak, arazinin bir bölümünü 1999'da Haliç'teki Taşkızak Tersanesi'nin kapatılmasıyla birlikte Genelkurmay Başkanlığı'na tahsis edince İstanbul Tersane Komutalığı Tuzla'ya taşındı. Genelkurmay, 2000 yılında arazinin önündeki denizi, "Deniz Askeri Güvenlik Bölgesi" ilan etti.
Milli Emlak ise geri kalan araziyi değerlendirdi. 2004'te arazinin bir bölümünü artık ünlü fon şirketi KKR'ye ait olan UN RoRo'ya, küçük bir bölümünü ise 92 Karadeniz çocuğunun oluşturduğu Anadolu Kumcular Kooperatifi'ne kiraladı.
Ama küçük bir detay gözden kaçtı.
Çünkü 2000-2004 arasında hem İstanbul Tersane Komutanlığı, hem de Milli Emlak, bölgede alan kazanmak için sürekli denizi doldurdu. Bölgenin kıyı şeridi tamamen değişti. Galiba olan burada oldu. Artık deniz olmadığı halde bölge, "Deniz Askeri Güvenlik bölgesi" diye kaldı!
Genelkurmay Başkanlığı, dolgu alanlarının karasal kısımlarını gözden kaçırdı. Bugün bile elindeki belgelerde bölge hâlâ 2000 yılına ait ölçümlere göre, "Deniz Askeri Güvenlik Bölgesi" olarak gözüküyor. Oysa, başka bir devlet kurumu olan Milli Emlak, dolgu alanını özel sektör kuruluşlarına "kara parçası" diye kiraladı. İş, burada çatallaşıyor.
"Sinek küçük mide bulandırır" derler.
Eğer burası, kara parçası ise neden denizi yasak olan bölgenin karası, "Askeri Yasak Bölge" olmaz! Eğer kara parçası "Askeri Yasak Bölge" yapılırsa o zaman KKR'nin UN RoRo'su da yasak bölge içine girmez mi?
Tartışmaya değer!