kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD'de işler yine bozuldu piyasa yangın yeri oldu!

ABD'de Fannie Mae ve Freddie Mac'in kurtarılması için kamulaştırmanın kaçınılmaz olduğu söylentilerinin finans hisseleri üzerinde yarattığı baskı ile dünya borsaları dün düşüşe geçti. Uluslararası finans piyasalarında zararların artacağı beklentileri ve banka iflaslarının devam edeceği yönündeki haberler ile Avrupa borsaları ortalama yüzde 2 değer kaybetti. Gelişmekte olan ülkelere risk iştahının azalması ile Rusya, Mısır ve Türkiye hisse senedi piyasaları dün olumsuz havadan en çok etkilenen borsaların başında geldi. Rusya'nın Interfax endeksi dün yüzde 6.22 gerilerken, İMKB-100 endeksi de dün yüzde 3.48 düştü. Borsa dün 41 bin puanda tutanamayarak, 40 bin 488 puana geriledi.

DOLAR 1.19 LİRAYA ÇIKTI
Yurtdışı piyasalardaki gelişmeleri takip eden para piyasalarında da olumsuz havanın hakim olması ile Türk Lirası dün dolar ve Euro karşısında değer kaybetti. Dolar dün 1.1960 liraya kadar yükselirken, bankalararası piyasada 1.1935-1.1945 liradan kapandı. Önceki gün yüzde 18.40 seviyelerine kada gerileyen bono faizleri de dün yeniden tırmanışa geçti. 14 nisan 2010 vadeli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi dün yüzde 18.51'e yükseldi. Bu arada Hazine bugün piyasaya yapacağı 3.5 milyar liralık iç borç ödemesi için dün iki ihale ile piyasadan 3.9 milyar lira borçlandı.

PETROL 111 DOLARA İNDİ
ABD'de yeni inşaat izinlerinin son 26 ayın en düşük seviyelerine gerilediği haberleri de borsalardaki değer kaybını artırırken, ABD'de temmuz ayında üretici fiyatlarının yüzde 1.2 oranında yükselerek son 27 yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirmesi de bozulmayı destekledi. Doların Euro ve uluslarararası para birimleri karşısındaki rallisi dün yerini değer kaybına bıraktı. Dolar Euro karşısında önceki gün 1.4631 sente kadar yükselerek son 6 ayın en değerli seviyesine çıkmıştı. Olumsuz haberlerle dolar uluslararası para birimleri karşısında değer kaybetti. Euro-dolar paritesi dün 1.4665 sente kadar yükseldi. ABD ham petrolü Meksika Körfezi'ni tehdit eden fırtınanın kasıgaya dönüşmeden etkisini kaybetmesi üzerine 11.83 dolara kadar gerilerken, altın fiyatları da 790 dolar seviyelerine indi.