kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hindi fabrikasını al borcunu civcivle taksit taksit öde

EBRU ERDOĞAN
'Barter' yöntemiyle yaptığı satışlarla tanınan Türk Barter, portföyüne fabrikaları da ekledi; 40 milyon dolar değerindeki 15 fabrikanın yeni sahipleri, borçlarını ürettiğiyle ödeyecek..
Türk Barter, yeni uygulaması doğrultusunda, 'barter' sistemiyle fabrika satışına başladı. Portföyünde, hindi kuluçka fabrikasından ayakkabı ve tekstile kadar pek çok sektörde 15 fabrika bulunan Türk Barter'dan bu gayrimenkulleri satın alanlar, karşılığında para yerine ürettikleri malları verecek. Türk Barter Başkan Yardımcısı Ahmet Bayar, fabrika yatırımı yapanların, kimi zaman bu sektörden çıkmak istediklerini belirterek, yatırımlarını barter sistemine verdiklerini söyledi. Portföylerinde 40 milyon dolar değerinde 15 fabrika olduğunu belirten Bayar, satın alma için Türk Barter'a üye olmanın şart olduğunu kaydetti.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Bu fabrikaları alanların fiyatını parayla ödemediklerini anlatan Bayar, şöyle konuştu: "Satışa çıkardığımız fabrikalarımızdan birisi de hindi kuluçka fabrikası. 2.8 milyon dolarlık bir değeri var. Biz iki tarafı buluşturup pazarlık yapmalarını sağlıyoruz. Fakat ödemenin parayla yapılması mümkün değil; böyle bir durumda biz aracı olmayız. Fabrika sahibinin hesabına üretim tesisinin ederi, 'alacak' olarak yazılıyor. Kendisine, sadece sistem içinde geçerli olan bir 'barter çeki' veriliyor. Bu fabrikayı almak isteyen bir müşteri ise örneğin 3 yıl içinde ederini ödemeyi kabul edebilir. Karşılıklı anlaşmayla ödemeye ne zaman başlayacağını belirliyoruz ve ödeme, kuluçkadan çıkan civcivlerle yapılıyor." Fabrikanın yeni sahibinin, ücret olarak ödediği malların da barter sistemi içine girdiğini ifade eden Bayar, bunun diğer üreticilere de yine barter usulüyle satıldığını anlattı. Bayar, şöyle konuştu: "Sonuçta fabrikasını barter'la satmak isteyen şirketler bize geliyor. Bu şirketin sahibi, sektör değiştirmek istiyor olabilir. Fabrikası karşılığında başka bir fabrika ya da daire, otomobil, o anda portföyümüzde ne varsa alabilir." Fabrikayı satanın, alana fatura kestiğini dile getiren Bayar, bu vergilerin devlete nakit olarak ödendiğini ifade etti. Bayar, satan ve satın alan tarafların Türk Barter'a yüzde 5 komisyon ödediğini de sözlerine ekledi.
Haberin fotoğrafları