kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Türkiye'deki tüm tekstil ve hazırgiyim ihracatçı birliklerinin başkanları geçtiğimiz perşembe İzmir'de yaptıkları toplantıda taleplerini kamuoyuna açıklamışlardı.

Türkiye'nin her köşesindeki tekstile iki yıl destek geliyor

SEÇKİN ÜREY
Ekonomi Koordinasyon Kurulu, tekstilcileri hassas sektör statüsüne sokmayı prensipte kabul etti. Bu, Türkiye genelinde bölge farkı olmaksızın iki yıllık enerji ve SSK desteği anlamına geliyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Türkiye'nin her köşesindeki tekstile iki yıl destek geliyor
Tekstil, hazırgiyim ve deri sektörü temsilcilerinin geçtiğimiz hafta İzmir'de "Hassas sektör ilan edilmezsek, fabrika anahtarlarını bırakırız" çağrısının ardından Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) önceki akşamki toplantısında sektörün taleplerini ağırlıklı olarak kabul edildi. Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, "Üzerinde çalışılan birkaç hususun ardından konu 25 Ağustos pazartesi yapılacak EKK'da karara bağlanacak" dedi. Sektörler için yapılacaklar bakanlığın sektörel temsilcilerle birlikte hazırladığı ve SABAH'ın geçtiğimiz cumartesi gündeme getirdiği strateji planına dayanıyor.

PAMUĞA DESTEK GÜNDEMDE
Edinilen bilgiye göre öncelikli olarak tekstilin hassas sektör ilan edilmesi EKK'da kabul gördü. Hassas sektör uygulaması iki yıl sürecek. Enerji desteği ile SSK prim desteğini kapsayacak. Stratejik planda desteklerin maliyetinin 3.1 milyar YTL olacağı hesaplanmıştı. Hassas sektör uygulaması her hangi bir coğrafi bölge şartı içermiyor. Sektörün talepleri arasında yer alan gümrüklerin daha etkin çalışması ve Eximbank'a yönelik düzenemelerin de aşama aşama hayata geçirelceği belirtildi. Aynı zamanda Türkiye'de giderek azalan pamuk ekiminin desteklenmesinin de EKK'da ele alındığı ama henüz net bir karar verilmedi.

GEÇİŞ DÖNEMİ 2 YIL OLACAK
Stratejik planda sektörün sorunlarına 22 maddelik çözüm önerileri öngörülüyor. İki yıllık hassas sektör uygulamasının bir geçiş dönemi özelliği taşıyacağı ifade edilirken, sektörde kümelenme ve batıdan işletmelerin doğuya doğru kaymasını sağlayacak düzenlemeler için temel oluşturacağı ifade edildi. Tekstilcilerin önemli bir talebi de bölgesel asgari ücrete geçilmesiydi. Ancak bu düzenleme, EKK'nın görev alanını aşıyor ve siyasi karar gerektiriyor. Bu nedenle bazı az gelişmiş bölgelerde bölgesel asgari ücrete karşı propaganda yapıldığı için konuya karşı toplumsal eğiliminde ölçülmesi öngörülüyor. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle de yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: "Bir mutabakat ile sektöre yönelik olumlu adımların atılacağının söylenmesi bizim için memnuniyet verici bir gelişme. Bundan sonraki süreçte, el ele vererek sektörü rehabilite etmeli, değişim, dönüşüm ve destek stratejisinin yürürlüğe girmesi için çalışmalıyız. Sektör için bir şey yapılacaksa tam da zamanı. Aslında dün yapılması gerekiyordu ama hiç vakit kaybetmeden bugün yapılmalı."
Haberin fotoğrafları