kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dortmund'da Alman ve Türk düğün kültürü sergisi...

Yeni Haber
Almanya'nın Dortmund kentindeki Kültür ve Sanat Müzesinde, ''19. Yüzyıldan Bugüne Alman ve Türk Düğün Kültürü ve Düğün Kıyafetleri, İki Kültürün Buluşması, ''EVET'' JA, ICH WILL'' adlı sergi, yarın kapılarını ziyaretçilere açacak.

Açılış öncesinde Dortmund Kültür ve Sanat Müzesinde yapılan basın toplantısında sergi hakkında bilgi verildi.

Basın toplantısında konuşan Türkiye'nin Essen Başkonsolosu Dr. Hakan Akbulut, bu serginin iki farklı kültürün birbirlerini tanımasını sağlayacağını belirterek, ''Bu sergi iki kültürün kaynaşmasına katkı sağlayacaktır'' dedi.

Akbulut, Türk kültür ve gelenekleri açısından serginin önemine işaret ederek, şunları söyledi:

''Bu sergi Türkiye Cumhuriyeti ve burada yaşayan vatandaşlarımız açısından çok önemlidir. Ayrıca, bunun başka bir önemi de, Dortmund müzesinin 125. yıl dönümü kutlaması sırasında açılması onur vericidir. Sergi, Dortmund kentinde yaşayan Türk ve Alman toplumlarının yakınlaşması için çok iyi bir fırsat olacaktır.

Sergi, Türk ve Alman toplumlarının birbirlerini tanımaları açısından çok anlamlı bir girişim. Kültürel anlamlı bu tür etkinlikler birlikte yaşamın gerekliliğini beraberinde getirir. Alman dostlarımızın Türkiye ile ilgili konulara ilgi duymaları, ayrıca burada yaşayan Türklerle birlikte ortak bir gelecek paylaşmayı da gündeme getirir.''

Müze Müdürü Wolfgang Weich da konuşmasında, 12 ay süren çalışmalar sonucunda ortaya çıkan serginin iki ayrı farklı kültürü gözler önüne getirdiğini söyledi.

Weich, serginin, Türkiye'nin çeşitli müzelerinden toplanan 100 parça Osmanlı dönemine ait çeşitli düğün kıyafetlerinden oluştuğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Almanya Dışişleri Bakanı Dr. Frank-Walter Steinmeier'in himayesinde gerçekleşen sergi, Almanya'da ilk kez, Almanya ve Türkiye'den düğün törenleri ile kültürel ögeleri ve modasıyla tüm çeşitliliği yansıtıyor. Sergide, her iki kültürün kent ve köy düğünlerinin yanı sıra modern ve geleneksel kıyafetler, baş süsleri, çok değerli hediyeler, seçkin takılar ve çeyizlerin renkliliği, Müslümanlık ve Hristiyanlıkta düğünlerin dini bağlamı, zamanın akışı içinde gelinin rolü sergilenecek.

Uluslararası arenada tanınmış modacıların ve gelecek vadeden genç ve yenilikçi moda tasarımcılarının kıyafetleri de sergi kapsamında ziyaretçilere sunulacak.

AA