kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sünni Camiinde namaz kılmam büyük bir siyasi olay

Yeni Haber
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, ''insanların şu anki dünyanın durumundan memnun olmadığını'' belirterek, ''Zulüm, insanların ilişkisine hakim olmuştur. Bunun sebebi de büyük devletlerin uygun olmayan ilişkileri ve hareketleridir'' dedi.

Ahmedinecad, Beşiktaş'daki Four Seasons Otelinde, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı Yardımcısı olan Kültürel Miras ve Turizm Kurumu Başkanı İsfandiyar Rahim Meşai'nin de katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

*AHMEDİNECAD'IN SULTANAHMET'TEKi FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

*İRAN CUMHURBAŞKANI AHMEDİNECAD İSTANBUL'DA...

Türkiye ve İran'ın parlak bir geçmişi, her zaman uygarlıkların, insanlığın ve dostlukların beşiği olduğunu vurgulayan Ahmedinecad, bugün de iki ülkenin maddi ve manevi yeteneklerinin kayda değer ve çok önemli olduğunu, iki ülkenin dostluğunun devamlı geliştiğini söyledi.

Ahmedinecad, misafirperverliklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türk milletine teşekkür etti.

Dünyanın bugünkü durumu hakkında da açıklama yapmak istediğini ifade eden Ahmedinecad, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bugün bütün insanlar şu anki dünyanın durumundan pek memnun değiller. Bu adaletsizlikler, savaşlar, saldırılar ve emniyetsizlikler, rahat yaşamı ve barışı insanlardan almıştır. İnsanların kerametini de almıştır. Ve maalesef zulüm, insanların ilişkisine hakim olmuştur. Bunun sebebi de büyük devletlerin uygun olmayan ilişkileri ve hareketleridir. Bütün milletlere, insanlara güvensizliği aşılamıştır. Bizim istediğimiz şey, bir gün insanlığın kerameti, temizlik, dürüstlük, adalet hakim olsun. Umarım bir gün çok yakında buna sahip oluruz.''

Ahmedinecad ayrıca "Sünni Camiinde namaz kılmam büyük bir siyasi olaydır" dedi.

AHMEDİNECAD CUMA NAMAZINI KILMAK İÇİN SULTANAHMET CAMİSİ'NE GELDİ

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Cuma namazını kılmak için Sultanahmet Camisi'ne geldi.

Ahmedinecad ve beraberindeki heyet, Cuma namazı için camiye geldi. Ahmedinecad, yoğun güvenlik önlemleri altında caminin yan tarafındaki Zincirli Kapı olarak adlandırılan bölümden giriş yaptı.

Cami çevresine güvenlik bariyerlerinin kurulduğu ve yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı gözlendi. Namaz kılmak üzere camiye gelen vatandaşlar, üst aramasından geçirilerek içeriye alındı. Camiye çanta, fotoğraf makinesi, kamera ve poşetlerle girmek isteyenlere ise izin verilmedi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın camiye gelişinden önce, bir polis helikopteri güvenlik kontrolü amacıyla tur attı.

Cuma namazı için Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de Sultanahmet Camisi'ne geldi. Camiye gelen İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, çevrede güvenlik önlemlerini denetledikten sonra içeri girdiler.

Öte yandan, Ahmedinecad'ın camiye gelmeden önce bir grup İranlı kadın dağcı, İran ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin gelişmesi amacıyla, Erciyes Dağı'na tırmanacaklarını belirten bir pankart açtı.

Sultanahmet Camisi çevresinde Cuma namazı öncesi polisin demir bariyerlerle önlem aldığı gözlendi. Caminin minarelerine özel harekat polislerinin yerleştirildiği görüldü. Namaza belli bir süre kalana kadar camiye kimse alınmadı, dış bahçe kapılarının ise kapalı olduğu dikkat çekti.

Bazı vatandaşlar, caminin dolduğu gerekçesiyle güvenlik güçlerince içeri alınmadılar. İçeri giremeyen vatandaşlar, yakındaki Firuzağa Camisi'ne yöneldiler. Bu camide de çok sayıda kişi dışarıda namaz için saf tuttu.

AHMEDİNEJAD: TRAFİKTEN DOLAY TÜRK HALKINDAN ÖZÜR DİLİYORUM

Iran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, İstanbul ziyareti nedeniyle yolların kapatılmasından dolayı halkın zor durumda kalmasından "üzüntü" duyduğunu belirterek "Ancak ben burada misafirim. Ben Tahran'da yollarına kapatılmasına izin vermiyorum" şeklinde konuştu. Ahmedinejad, "Türk halkından özür diliyorum" dedi.

Mahmut Ahmedinejad, Sultanahmet'de Cuma namazını kılmadan önce düzenlediği basın toplantısında kendisine gösterilen misafirperveliğinden dolayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türk halkına teşekkür etti. Türkiye ile doğalgaz ve elektrik gibi konularda önemli anlaşmaların yapıldığını ve bu anlaşmaların yakın bir süre içinde gerçekleşeceğini ifade eden Ahmedinejad, doğalgaz ve petrol gibi yatırımların zaman aldığını kaydetti.

İran gazının Avrupa'ya geçişi için Türkiye'nin en önemli yollardan biri olduğunu ifade eden Ahmedinejad, bu işbirliğinin görüşmeler, yazışmalar ve anlaşmalarda konu edildiği ve iki ülke yetkilileri arasında görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Basın toplantısı sırasında ABD'ye "saldırgan ve zalim" diyerek ağır eleştiriler yönelten Ahmedinejad, ABD'nin bölgeden çıkması gerektiğini belirterek bununla oluşacak güvenlik boşluğunun bölge ülkelerince doldurulması gerektiğini söyledi.

"Irak'ı korumalıyız' diyen Ahmedinejad, İran'ın toprak bütünlüğünün, güvenliğinin ve istikrarının herkesin yararına olduğunu da vurguladı.

Ahmedinejad, İran, Türkiye, Suriye ve Irak'ın komşu dört ülke olarak kültürden güvenliğe kadar çok sayıda alanda çok önemli ve süreli işbirliğinin yapması gereğine işaret etti. Ahmedinejad, "Türkiye'nin ilerlemesini bizim ilerlememiz gibi görüyoruz" dedi.

SÜNNİ CAMİİDE NAMAZ

Türkiye ve Türk hükümetine güvendiklerini de söyleyen Ahmedinejad, bir gazetecisinin "Bir Sünni Caminde namaz kılmak, özellikle siyasi anlamı olan Cuma namazı kılmak, sizin için ne anlam ifade eder?" yolundaki bir soruyu yanıtlarken de "Çok mutluyum. Oraya gideceğimiz için çok mutluyum" diye konuştu. Ahmedinejad şunları söyledi:

"Acaba bir cumhurbaşkanının orada olması büyük bir siyasi olay değil midir? İslam, çok daha büyüktür. Siyasi coğrafi sınırlarından çok daha öte bir şeydir. Cuma namazı, ibadet ve siyaset yan yana gelen bir şeydir. Benim bu namazda Türk halkı ile beraber olmamın en önemli sebebi onlarla birlikte olduğumu göstermek anlamına gelmektedir".

"TAHRAN'DA YOLLARIN KAPATILMASINA İZİN VERMİYORUM"

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, ziyareti nedeniyle İstanbul'da alınan ve tepkiye neden olan sıkı trafik önlemleri konusunda ne düşündüğü sorulması üzerine, "Evet, ben de duydum ve çok üzüldüm" dedi. Çok sayıda insan ve turistin zor durumda kaldığını ifade eden Ahmedinejad, "Ancak ben burada misafirim. Ben Tahran'da yolların kapatılmasına izin vermiyorum" şeklinde konuştu. Bu tür önlemlerin terör tehdidi nedeniyle alındığını belirten Ahmedinejad, "Türk halkından özür diliyorum" dedi.

İSRAİL'İ KINADI

Türkiye aracılı Suriye-İsrail görüşmelerine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Ahmedinejad, "siyonist rejimi" nedeniyle sorunların çözülmeyeceğini öne sürerek İsrail'e uzun uzun sert dille kınadı.

Mahmut Ahmedinejad, Türkiye'nin AB'ye katılmasının hem Avrupa, hem de bölgenin yararına olduğunu vurgularken AB'nin Türkiye'ye çok koşul uyguladığını kaydetti. Ahmedinejad, Türkiye ile İran çok yakın iki ülke olabileceğini belirterek "Biz her zaman Türkiye'nin yanında olacağız" şeklinde konuştu.

"İLK İRAN YAPIMI UYDU FIRLATACAĞIZ"

ABD'nin İran'a uyguladığı ambargo sonucunda İran'ın teknoloji alanında büyük bir ilerleme sağladığını ifade eden Ahmedinejad, bu çerçevede tümüyle İran yapımı ilk uydunun uzaya fırlatılacağını açıkladı. Ahmedinejad, "Biz bioteknoloji konusunda ilk beş ülke, nanoteknoloji konusunda da ilk 10 ülke içindeyiz" dedi.

''TÜRKİYE-İRAN İŞBİRLİĞİ ÇOK BÜYÜK GÜÇ OLUŞTURABİLİR, BÖLGE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ OLABİLİR''

İran Cumhurbaşkanı Mamud Ahmedinejad, Türkiye-İran işbirliğinin çok büyük bir güç oluşturabileceğini, bunun bölge için çok önemli olabileceğini belirterek, ''İki ülkenin işbirliği dünya barışı ve bölge barışı için çok önemli olacaktır'' dedi.

Ahmedinejad, düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtlarken, kendisine, ''Alınan yoğun güvenlik önleminden İstanbul halkı pek memnun kalmadı. Siz bu güvenlik önlemlerini aşırı boyutta buluyor musunuz? İstanbul halkından özür dilemeyi düşünüyor musunuz?'' sorusu yöneltildi.

''Evet, duydum ve çok üzüldüm'' diyen Ahmedinejad, sözlerine şöyle devam etti:

''İnsanlar ve turistler çok zor durumda kalmışlar. Ama biliyorsunuz güvenlik konuları benim elimde değil. Ben burada sizin misafirinizim. Tahran'da yolların kapanmasına ve halkın rahatsız olmasına izin vermiyorum. Biliyorsunuz halkın içindeyim her zaman. Burada mümkün olsaydı yine de halkın içinde olmak isterdim. Bunlar Türk yetkililerinin elinde olan olaylar. Biz de istedik daha kolay olsun. Belki de terörist siyonistlerin hareketlerinden, faaliyetlerinden rahatsız, tedirgin olmuşlardır. Benim bu konuda rolüm olmadığı halde yine de sevgimi Türk halkına ilan ediyorum, Türk halkında ve turistlerde oluşan rahatsızlıklardan dolayı çok üzülüyorum ve Türk halkından özür diliyorum.''

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, ''Suriye ile İsrail arasında yürütülen görüşmeler ve dün Güney Lübnan'da yaşanan patlama'' ile ilgili soruya karşılık, ''Çok önemli bir konuyu açıkladınız. Biz işgal edilmiş toprakların ne kadar fazlası dışarıda kalırsa, o kadar mutlu olacağız. Bu, 60 yıllık bir yaradır. Bu hastalığın sebebi belli olmadıktan sonra bu hastalık giderilmeyecektir. Biliyorsunuz ki, siyonist rejim tümüyle yapay bir rejimdir. Bizim aslında Orta Doğu'nun esas, köklü problemlerini bulup çözmemiz gerekiyor'' dedi.

FİLİSTİN SORUNU

İran'ın Filistin probleminin çözümü için çok insani ve demokratik bir çözüm yolu gösterdiğini ifade eden Ahmedinejad, ''Biz bu 60 yıllık problemin çözümü için bu bölgede bir serbest referandum tavsiye ettik. Dolayısıyla tüm Filistin halkı, Müslümanı, Hristiyanı ve Yahudisi bu referanduma katılacaklar. Bu da Birleşmiş Milletlerin ana yapısına uygundur. Ama demokrasiyi savunanlar bu önerimizi istemiyorlar. Bizim önerimiz köklü, insani ve demokratik bir öneridir'' dedi.

Ahmedinejad, bir başka soruya karşılık, bazı ülkelerin Türkiye ve İran'ın gelişmesini istemediğini ileri sürerek, ''Bugün de nükleer enerji bahaneden başka bir şey değildir. Onlar bizim gelişmemizi istemiyorlar'' görüşünü savundu.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun iki temel nedenle oluşturulduğunu anlatan Ahmedinejad, sözlerine şöyle devam etti:

''Birinci amaçları nükleer bomba yapan ülkelerin önünü kesmek, silahsızlandırmak. İkinci amaçları nükleer enerjiyi değerlendirmek için başka ülkelere yardımcı olmak. Büyük devletler bu amaçların, hedeflerin hiçbirine ulaşılmasına izin vermedi. Onlar silahsızlanmadı. 3, 4, 5. nesil nükleer silahlarını yaptılar, başka ülkelerin de nükleer enerji kullanmasına izin vermediler. Onlar bizim gelişmemize razı değiller.

Amerikalılar, 28 yıl önce tek taraflı olarak bizimle ilişkilerini kestiler ve defalarca bize ambargo koydular, hedefleri gelişmemizi önlemekti. Ama onların tüm ambargolarına karşı geliştik ve şu anda nükleer bir ülkeyiz. İnşallah İran'ın, İran yapımı ilk uydusu uzaya fırlatılacaktır. Bu uydu tümüyle İran yapımıdır. Biyoteknoloji konusunda ilk 5 ülke içindeyiz. Nanoteknoloji konusunda ilk 10 ülke içindeyiz. Bunların hepsi Amerika'nın ambargosu sayesinde oluşmuştur.''

TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ

Türkiye'nin Avrupa Birliğine katılmasının hem Avrupa'nın, hem de bölgenin lehine olduğunu vurgulayan Ahmedinejad, Türkiye'nin çok büyük ve uygar bir ülke, bu bölgenin çok önemli ve güvenli bir köprüsü olduğunu söyledi. Ahmedinejad, ''Ama bakın ne kadar koşullar getiriyorlar. Bizim ülkelerin gelişmesini istemiyorlar'' dedi.

İran Cumhurbaşkanı, konuşmasının sonunda Türkiye-İran ilişkileri konusunda ''birkaç duygusal düşüncesini'' ifade etmek istediğini belirterek, şunları söyledi:

''Türkiye-İran işbirliği çok büyük güç oluşturabilir, bölge için çok önemli olabilir. İki ülkenin işbirliği dünya barışı ve bölge barışı için çok önemli olacaktır. Kendimize güvenerek, bu yolu katederek ulaşmamız gereken bir izzet yoluna, yani insani olayın son noktasına ulaşmamız gerekiyor. Bu irade iki ülke arasında ne mutlu ki bugün bulunuyor. Biz Türk halkını çok içten seviyoruz. Bu dostluk tarihi ve köklüdür, her zaman yan yana olacağız.''

Bu arada, toplantı öncesinde İranlı yetkililer, basın toplantısının yapıldığı salona konulan İran bayrağının üzerine kendi getirdikleri bayrağı astılar.

İSTANBUL VALİSİ MUAMMER GÜLER, KONUK CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD ONURUNA YEMEK VERDİ

İstanbul Valisi Muammer Güler, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad onuruna yemek verdi.

Cuma namazını Sultanahmet Camisi'nde kılan Ahmedinejad, daha sonra Four Seasons Oteli'ne geçti.

İstanbul Valisi Muammer Güler'in onuruna verdiği öğle yemeğine katılan Ahmedinejad, yaklaşık 1,5 saat süren yemeğin ardından buradan ayrıldı.

Basına kapalı gerçekleştirilen yemekten sonra Sultanahmet Meydanı'ndan konvoyun geçişi sırasında Ahmedinejad, aracının camından el sallayarak vatandaşları selamladı.

Topkapı Sarayı Müzesi'ne gelmesi beklenen Ahmedinejad'ın bulunduğu konvoy, Gülhane Parkı'ndan Çırağan Sarayı'na geçti. Konvoyun geçişi sırasında yoğun güvenlik önlemleri alındığı gözlendi.

KONUK CUMHURBAŞKANI, DIŞİŞLERİ BAKANI BABACAN İLE GÖRÜŞTÜ

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ı kabul etti.

Çırağan Palace Kempinsky Otelinin Başkanlık Suitinde saat 16.35'te başlayan görüşme, 25 dakika sürdü.

Görüşmenin başında basın mensuplarının kısa bir süre görüntü almasına izin verildi.

İRAN CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD, BAŞBAKAN ERDOĞAN'I KABUL ETTİ

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kabul etti.

Kabul, konuk Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın kaldığı Çırağan Palas Kempinsky Oteli'ndeki başkanlık süitinde gerçekleşti.

Basın mensuplarının kısa süre görüntü almasına izin verilen görüşmeye, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki katıldı.

AJANSLAR