kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü unutun"

Rusya dün ilk kez net tavrını bu açıklamayla ortaya koyarak "Güney Osetya ve Abhazya ne isterse biz destekçisi ve koruyucusu olacağız" dedi. ABD'ye "Gürcüler'e destekle ateşle oynuyorsun" mesajı verdi. ABD cevap verdi: Rusya'nın yaygaralarını umursamıyoruz..
Gürcistan'ın otonom bölgesi Güney Osetya'ya operasyonu ile başlayan, batı basınının "5 gün savaşı" ismini verdiği Rus askeri müdahalesiyle devam eden Kafkaslar'da krizde dün Rusya ilk kez net tavrını bu sözlerle dünyaya duyurdu. Fransa'nın arabuluculuğunda ateşkes anlaşması teklifi, 'ABD'nin küresel dünyada rolünüz tehlikeye giriyor' uyarılarına karşı Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Rusya'nın duruşunu ortaya koyan yazılı açıklamasında "Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü unutun. Bu artık ölü bir konu. Güney Osetya ve Abhazya'yı tekrar Tiflis yönetimine bağlı tutma mantığına zorlamanın imkânsız olduğuna inanıyorum" dedi. ,

'BAĞIMSIZLIK ÇOK YAKINDA'
Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev aynı saatlerde önce Güney Osetya ve Abhazya yetkilileri ile bir araya geldi. Ardından gazetecilere " Rusya'nın duruşunun değişmediğinden haberiniz olsun. Oset ve Abhazlar kendileri için ne karar verirlerse Rusya hem bunun destekçisi hem de tüm dünyaya karşı garantörü olacaktır" diye konuştu. Gelecekte neler olacağının sinyalini veren art arda bu iki açıklamayı Abhazya Dışişleri Bakanlığı'nın "Önceliğimiz bağımsızlık. Rusya tek koruyucumuz" ve Güney Osetya liderinin "Bağımsızlık çok yakın" açıklamaları destekledi.

'GÜRCÜLERE SİLAHI ABD VERDİ'
Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Albay Anatoly Nogovitsyn de "8 Ağustos'ta Gürcülerin Güney Osetya'yı işgal ettiği unutulmamalı. Biz Abhaz ve Osetler'i işgalden kurtardık" dedi. Yapılan tüm bu açıklamalarla resmi duruşunu ortaya koyan Rusya'da en büyük tepki ise ABD Başkanı George W. Bush'un "Rusya diplomasi, ekonomi ve siyasette küresel rolünü tehlikeye atıyor" sözlerine oldu. Dışişleri Bakanı Lavrov "Bush konuşmasında Gürcistan'ın nasıl silahlandırdıklarından bahsetmedi. ABD'yi onları destekleyerek girdikleri bu tehlikeli oyun konusunda uyarıyorum. Osetya'da Gürcüler'in yaptıklarına sessiz kaldılar. Bis soykırımı önleyince konuşmaya başladılar" dedi. Lavrov'un bu 'sert' sözlerine Beyaz Saray "Rusya'nın kabadayılık ve yaygaralarını dikkate almıyoruz" cevabını verdi.
Haberin fotoğrafları