kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tayvan'la Çin arasında Panda Diplomasisi

Yeni Haber
Tayvan yönetimi Çin'in i pandayı gönderme teklifini uzun bir aradan sonra kabul etti. Eski Cumhurbaşkanı Chen Shui-bian zamanında reddedilen teklif iktidarın değişmesiyle yeniden gündeme gelmişti.

Bugün internet sitesinde konuyla ilgili bir açıklama yapan Tarım Kurulu Orman Bürosu, pandaların Tayvan'a gelmesine onay verildiğini söyledi. Pandalar Taipei Belediyesi Hayvanat Bahçesi'ne yerleştirilecek. Daha önce Kaohsiung ve Taichungi belediyeleri de pandaları kendi hayvanat bahçelerine almak istemişlerdi. Pandalar için Taipei'de 200 milyon NT (7,6 milyon YTL) masraf yapıldı.

Pandalar, birlikte okununca "yeniden birleşme" anlamına gelen Yuan Yuan ve Tuan Tuan isimlerini taşıyor. Tayvan pandaları kabul etmekle Çin'le birleşme konusunda da olumlu bir işaret verdi. Tayvan 1949'dan beri fiili olarak Çin'den ayrı yönetiliyor. Pekin yönetimi zaman zaman Tayvan'ın kendisine ait olduğunu ve resmi bağımsızlık ilanın savaş sebebi sayacağını ifade ediyor.

Çin ilk defa 2005 yılı Mayıs ayında Tayvan'a hediye olarak iki panda vermeyi teklif etmişti. Teklif dönemin iktidarı tarafından pandaların bakımı için gerekli tesis olmadığı gerekçesiyle reddilmişti. 20 Mayıs'ta göreve başlayan yeni Cumhurbaşkanı Ma Ying-Jeou ise pandaların kabul edileceğini söylemişti. Ma, seçim kampanyası sırasında Çin'le ilişkileri geliştirme sözü vermişti.

CİHAN