kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AKP yasama faaliyetlerini kitapta topladı

Yeni Haber
AKP, 22 Temmuz seçimlerinin ardından daha önceki yasama dönemlerinde olduğu gibi 23. Dönem 1 ve 2. yıl yasama ve denetim faaliyetlerini kitap haline getirdi. AKP Grubu'nun yasama faaliyetlerini topladığı yaklaşık 183 sayfalık kitapta yeralan verilere göre, 23. Dönem 1 ve 2. Yasama yılı boyunca TBMM'ye 397 Hükümet tasarısı, 313 yasa teklifi sunuldu. Bunlardan toplam 116'sı TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı.

AKP Grup Başkanlığı, TBMM'nin 23. Dönem 1. ve 2. Yasama yılındaki yasama ve denetim faaliyetlerini bir kitapta topladı. 83 sayfalık, "TBMM 23. Dönem 1 ve 2. Yasama Faaliyetleri" konulu kitabın önsözünde 22. Dönemde gerçekleştirilen yasama ve denetim faaliyetlerinden bahsedildi.

Kitabın değerlendirme bölümünde demokratikleşme ve insan hakları konusunda yasalaşan kanunlara dikkat çekildi. İlk bölümde Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili 22. Dönemde gerçekleştirilen ve 23. Dönem başında yürürlüğe giren anayasal değişiklik anlatıldı.

Genel değerlendirme bölümünde ayrıca; adalet, ekonomi, milli eğitim ve kültür, çalışma ve sosyal güvenlik, yerel yönetimler, tarım, bayındırlık, enerji, spor ve diğer konularda çıkartılan önemli yasaların özetlerine yer verildi.

EN ÇOK TASARI DIŞİŞLERİ KOMİSYONUNA HAVALE EDİLDİ

Hükümet tarafından 23. Dönem 1 ve 2. Yasama yılında Hükümet tarafından TBMM'ye toplam 397 tasarı sunuldu. Bu tasarılardan 29'u, geçen dönemden intikal etti. Hükümet, çeşitli nedenlerle 3 tasarıyı geri çekti.

TBMM'ye sevk edilen tasarılardan 234'ü Dışişleri Komisyonu'na havale edildi. 397 tasarından, 8'i Anayasa, 27'si Adalet, 9'u Bayındırlık, 234'ü Dışişleri, 13'ü İçişleri, 17'si Milli Eğitim, 20'si Milli Savunma, 48'i Plan ve Bütçe, 5'i Sağlık, 12'si Sanayi, 3'ü Tarım ve 1'i de Çevre Komisyonuna havale edildi. Tasarılardan 292'si 23. Dönem 3. Yasama yılına kaldı.

CHP'Lİ MİLLETVEKİLLERİ DAHA HIZLI

Kitaptaki verilere göre, TBMM'nin 23. Döneminde, milletvekilleri de yoğun performans gösterdi. Milletvekilleri tarafından 1 ve 2. Yasama Yılında 313 kanun teklifi verildi. Bunların partilere göre dağılımında ilk sırayı 137 kanun teklifi ile CHP aldı. CHP'yi 90 kanun teklifiyle AKP, 46 kanun teklifi ile MHP, 13 kanun teklifi ile DTP, 10 kanun teklifi ile BBP, 9 kanun teklifi ile bağımsız milletvekilleri 7 kanun teklifi ile DSP, 1 kanun teklifi ile de ÖDP'li milletvekilleri izledi. Vekillerin verdiği kanun tekliflerinden biri Meclis kararı olurken, 24 kanun teklifi ise TBMM gündeminde yer alıyor.

64 KANUN TEKLİFİ YASALAŞTI

Milletvekillerinin verdiği tekliflerden 64'ü, hükümetin sunduğu bazı kanun tasarılarıyla birlikte ele alınarak yasalaştı. İktidar Partisi AKP milletvekilleri tarafından verilen tekliflerin 36'sı, muhalefet milletvekilleri tarafından verilen tekliflerin ise 28'i kanunlaştı. TBMM'nin yaklaşık 1 yıl süren 1. ve 2. Yasama yılında, çıkartılan 116 kanunun 38'ini uluslararası sözleşmeler oluşturuyor.

TÜRBAN DEĞİŞİKLİĞİ KİTAPTA

AKP'ye yönelik kapatılma davası açılmasına neden olan türbanın üniversitelerde serbestini öngören Anayasa'nın 10 ve 42. maddelerinde değişiklik öngören AKP ve MHP'li milletvekillerinin ortak imzasıyla verilen düzenleme de kitapta yer aldı. Kitapta bu Anayasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği de belirtildi.

Kitapta, TBMM'nin aldığı bazı kararlara da yer verildi. Bunlardan bazıları şöyle: Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanının seçimine ilişkin kararlar, TBMM İçtüzüğünde Değişiklik Yapılması Hakkında Karar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Irak'ın Kuzeyinden Ülkemize Yönelik Terör Tehdidinin ve Saldırıların Bertaraf Edilmesine İlişkin Karar ve BM Geçici Görev Gücü Bünyesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin 5 Eylül 2008 Tarihinden İtibaren Bir Yıl Daha UNIFIL Harekatına İştirak Etmesi Hususundaki Karar.

23. Dönemde çıkartılan kanunlardan sadece Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Kanunda yapılan düzenleme Cumhurbaşkanı tarafından yeniden görüşülmek üzere Meclis'e iade edildi.

Ana muhalefet partisinin başvurusu üzerine aynı dönemde çıkartılan seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütüklerine ilişkin kanun ise Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Yüksek Mahkeme anayasa değişikliğine ilişkin bir düzenlemenin ise yürürlüğünü durdurdu.

(ANKA)