kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ruslar Gori'yi teslim etmiyor

Yeni Haber
Rusya ile Gürcistan arasında imzalanan ateşkes anlaşmasına rağmen Rus ordusu ele geçirdiği Gori kentini terk etmiyor. Kentin girişinde bekleyen Rus tankları insani yardımın dışında giriş ve çıkışlara izin vermiyor. Rus askerleri Gori'nin stratejik noktalarında nöbet beklerken Gürcistan polis gücü kentin 15 km dışında kontrol noktası oluşturmuş durumda. Kontrol noktasında bekleyen Rus askerleri bugün çok az sayıda gazetecinin kente girmesine izin verdi. Gori kentinin üzerinde zaman zaman dumaların yükseldiği görüldü. Gürcistan Kızılhaç Örgütü ve Uluslar arası yardım kuruluşları tarafından kente acil olan ihtiyaçlar sevk ediliyor.

Rus askerleri, bugün Gürcistan Kilisesi tarafından organize edilen yardımın kente girmesine izin verdi. Papazlardan oluşan bir heyet otobüsle Gori'ye girdi. Gori'de çok az sayıda sivil halk kaldı. Kentte kalanların büyük bir çoğunluğunu ihtiyarlar oluşturuyor. Kentte az da olsa yağmalama olaylarının yaşandığı bildiriliyor. Sınır notasında bekleyen yüzlerce gazeteci Gori'ye girmeyi başaramazken, Rus askerleri gazetecilerin kente daha fazla yaklaşmasına izin vermiyor.

Gori'den dönen Gürcistan ilkyardım mensupları kentte 6 sivilin cesetini gördüklerini ifade etti. Kente yakın köylerin tamamen boşaltıldığı görüldü.

RUS ASKERLERİ GORİ KENT MERKEZİNİ BOŞALTTI


Gürcistan'ın, Rus ordusunun denetimindeki Güney Osetya'nın yakınında bulunan Gori kentinde hiçbir Rus askeri göze çarpmazken, çok sayıda Rus zırhlı aracı kentin birkaç kilometre dışındaki bir üste toplandı.

Bölgedeki basın mensupları, çok sayıda Rus tankı ve zırhlı aracının Gori'den ayrılıkçı Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'ye giden yol üzerindeki bir üste konuşlandıklarını bildirdiler.

Rus komutan yardımcısı Albay İgor Konoçenkov, kent içinde Rus askeri kalmadığını, tüm askerlerinin yağmacıların kente girişini engellemek için Gori'nin dışına konuşlandıklarını söyledi.

Gazeteciler, terk edilmiş görünen kentin merkezindeki iki büyük meydanda toplanan çoğu yaşlı birkaç yüz kişinin Tiflis'ten gelecek insani yardımı beklemekte olduklarını belirttiler.

RUS GÜÇLERİ GORİ'YE GİRİŞLERİ ENGELLEMEYE DEVAM EDİYOR


Rus güçlerinin, Gürcistan'ın Gori şehrine girişleri engellemeyi sürdürdüğü bildirildi. Bu durum, ateşkes anlaşmasından sonra bölgedeki askerlerini geri çekeceğini açıklayan Rusya'nın samimiyeti konusunda şüphelerin devam etmesine neden oluyor. Gürcistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü ise, ülkenin ikinci büyük şehri Kutaisi'deki tüm Rus güçlerinin geri çekildiğini belirtti. Gürcistan'ın stratejik Gori şehrindeki Rus askeri varlığı, ülkenin doğu ve batısı arasındaki ulaşımı doğrudan engelliyor. Fransa'nın arabuluculuğunda Rusya ve Gürcistan arasında yapılan ateşkes anlaşması, tarafların çatışmaların başlamasından önceki pozisyonlarına dönmesini öngörüyor.

AJANSLAR