kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Enerji ve ulaştırmada yeni projeler gündemde

Olcay AYDİLEK ANKARA
İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad'ın 2 günlük ziyaretinde enerji, sivil havacılık, demiryolları ve kara ulaştırması alanlarında projeler gündeme gelecek..
İRAN Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad'ın bugün başlayacak 2 günlük Türkiye ziyaretine enerji ve ulaştırma alanında işbirliği projeleri damgasını vuracak. Ahmedinecad, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le bir araya gelecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Eneri ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile enerji bürokratlarından bugünkü toplantı için ön brifing aldı. SABAH, bu ziyaret çerçevesinde Türkiye ile İran arasında gündeme gelecek başta enerji olmak üzere ikili işbirliği konularını araştırdı. Ahmedinecad'ın ziyaretinin hemen öncesinde iki ülke temsilcileri, ulaştırma sektörünü kapsayan konularla ilgili toplantı yaptı. Ulaştırma Bakanlığı'nda dün gerçekleştirilen toplantıda ele alınan konu başlıkları şöyle.

* Demiryolları: Türkiye'yi demiryoluyla İran'a bağlayan hat, Van Gölü'nde kesintiye uğruyor. İran'dan gelen yük ve yolcu trenleri, Van Gölü'nü feribotla geçiyor. Bu da zaman kaybına ve ek masrafa yol açıyor. TCDD, Van Gölü'nün kuzeyine 220 kilometre uzunluğunda bir demiryolu yapmayı planlıyor.

* Sivil Havacılık: İran'dan 2'si tarifeli, 4'ü charter olmak üzere toplam 6 firma Türkiye'ye uçuş yapıyor. İran tarafı, charter uçuş yapan şirketlerden 2'sinin tarifeli uçuş yapmak üzere Türkiye'ye başvurduğunu belirterek, bu şirketlere uçuş izni verilmesini istedi.

* Kara Ulaştırması: Türkiye akaryakıtta fiyat farkını masaya getirecek. İran, Türkiye'den gelen yük taşıyan araçlardan, akaryakıt fiyat farkı alıyor. İran ise, görüşmelerde yolcu taşımacılığını gündeme getirecek.