kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İngiltere 2009'u gözden çıkardı, AB'yi korku saldı

İngiltere Merkez Bankası, 2009 yılı ilk çeyrek büyüme tahminini yüzde 0.1'e geri çekerken, ülkenin iki çeyrekte de negatif büyüyebileceği bildirildi. Avrupa borsaları bu gelişmelerin ardından % 2 değer kaybetti..
İngiltere Merkez Bankası'nın 2009 yılına ilişkin büyüme tahminlerini düşürerek revize etmesi uluslararası finans piyasalarını endişelendirdi. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervin King'in "İngiltere ekonomisi zorlu ve sancılı bir dönemden geçiyor. Yaz ayları olmasına rağmen ekonomik havada bir ürperti var" açıklaması ile Avrupa borsaları değer kaybetti. İngiliz Sterlini dolar karşısında 1.8784 dolar ile son 21 ayın en düşük seviyelerine geriledi. İngiltere Merkez Bankası'na göre, İngiltere 2009'un ilk çeyreğinde yüzde 0.1 büyüyecek. Banka daha önce aynı dönemde büyüme oranının yüzde 1 olacağını öngörmüştü. King, İngiltere'nin 2009'da en az iki çeyrekte negatif büyüme gerçekleştirebileceğini belirtirken, son 16 yılın en yüksek işsizlik rakamları ve aşağı yönlü büyüme riskleri nedeniyle faizlerin yerinde kalabileceği işaretini verdi. King'e göre eğer politika faizleri yüzde 5'te bırakırsa enflasyon iki yıl içinde yüzde 2'nin altına geriler. İngiltere Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, Haziran ayında yüzde 3.8 olan TÜ- FE'nin temmuz ayında yüzde 4.4'e çıktığı bildirilirken, enflasyonun yüzde 5 seviyelerine kadar yükselebileceği uyarısı da yapıldı. Bu arada İngiltere'de işsizlik oranının yüzde 5.4'e yükseldiği ve temmuz ayında 20 bin 100 kişinin işsizlik maaşı için başvurduğu açıklandı.

FAİZ YÜZDE 18.69'A İNDİ
Yurtdışı gelişmeleri takip eden İMKB-100 endeksi dün yüzde 0.5 değer kaybederek, 41 bin 253 puana geriledi. Doların uluslararası para birimleri karşısında bir miktar değer kaybetmesiyle Türk Lirası da dolara karşı hafif yükseldi. Bankalararası piyasada dolar 1.1780- 1.1805 liradan kapandı. 14 Nisan 2010 vadeli österge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi de dün yüzde 18.69'a geriledi. Bu arada ABD borsaları da temmuz ayı perakende satışların gerilediği haberi ile düşüşle açıldı. Dow Jones endeksi açılışta yüzde 0.7 değer kaybetti. Avrupa borsaları da İngiltere başta olmak üzere negatif büyümenin şirket kârlarını olumsuz etkileyeceği ve finans sektöründe zararların artacağı endişeleriyle yüzde 2'ye yakın düştü.