kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD'de petrol fiyatları düşüşte

Yeni Haber
ABD'de benzin fiyatları mayıs ayından beri en düşük seviyeye gerileyerek, galon başına 3,81 dolar civarına indi, ham petrolün açıklanan varil fiyatı ise 114 dolar.

Kafkasya'daki gelişmelerin petrol fiyatlarına ne şekilde etki edeceği konusundaki kaygılar sürerken, dün açıklanan resmi rakamlara göre ABD'de petrol fiyatları son 3 ayın en düşük seviyesine indi ve bir galon benzinin fiyatı geçtiğimiz hafta 7,1 cent daha düşerek ortalama 3,81 dolar civarına geriledi. Ancak, resmi rakamlara göre normal kurşunsuz benzinin fiyatı hala geçtiğimiz yıldan galon başına 1,04 dolar daha yüksek.

Benzinin galon fiyatı temmuz ayı başlarında 4,11 dolarla rekor düzeye ulaşmış, daha sonra da kademeli şekilde ham petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak gerileme göstermişti. Geçtiğimiz ay 147 dolar olan ham petrolün varil fiyatı açıklanan son rakamlarda 114 dolara kadar indi.

Şu an için sadece ABD'nin Batı kıyılarında benzinin galon fiyatı hala 4 doların üzerinde seyrediyor. Bu çevrede benzinin en pahalı olduğu şehir 4,18 dolarla San Francisco. Diğer yandan, en düşük benzin fiyatları Körfez bölgesinde görülüyor, burada da en düşük benzin 3,63 dolarla Houston'dan alınabiliyor.

Diğer yandan Amerikalı enerji uzmanları, petrol fiyatlarındaki düşüşün yavaşlamasının beklendiği ancak yine de bu düşüşün tüketicileri oldukça rahatlattığı görüşünde birleşiyor.

Bununla birlikte enerji, hala ABD başkanlık seçim kampanyalarının temel konusu olmayı sürdürüyor. Bu çerçevede, Demokrat Partinin başkan adaylığını garantileyen Barack Obama halkın rahatlaması için federal rezervlerdeki 70 milyon varil petrolün piyasaya bırakılması çağrısında bulunmuştu. Diğer yandan Cumhuriyetçi Partinin başkan adaylığını garantileyen John McCain de rakibi Obama gibi açık denizde petrol sondajı yasağının kaldırılmasının önemini vurguluyor.

(AA)