kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Milli Piyango'da 2.5 milyar YTL'lik hasılat

Yeni Haber
Milli Piyango'nun bu ay içinde başlayacak ihale sürecinde hasılatın yüzde 17'sinin 10 yıl süreyle özel sektöre devri öngörüldü. Böylece şirketler mevcut tutar ile 2.5 milyar YTL'lik hasılat için yarışacaklar.

Milli Piyango'da işletme hakkının devredileceği şirkete yeni oyunlar düzenleme hakkı tanınacağından gelir daha da yükselecek. Bu çerçevede ihaleye girmek için mali güce sahip olma kriteri aranacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) bu ay içinde ihale ilanına çıkacağı Milli Piyango'da özel sektöre devir süresi 10 yıl olacak. Özelleştirme, bir imtiyaz sözleşmesi niteliği taşıyacak. Piyango hasılatının yüzde 80'i ikramiye ve vergi olarak dağıtılıyor. Bu nedenle hasılatın yüzde 20'si işleticide kaldığı ve bunun yüzde 3'ü de Milli Piyango İdaresi'ne aktarılacağı için özelleştirme ihalesinde yüzde 17'lik bölüm yeni işleticiye aktarılacak. Bunun karşılığında sabit bir bedel alınacak. İhalede bu bedel üzerinden yarışma yapılacak.

İŞLETME VE YATIRIM MASRAFI HESABI


Böylece toplam şans oyunları hasılatının KDV hariç yüzde 17'si işleticiye terkedilecek. Bunun içerisinde işletme ve yatırım masrafları, cari giderler olacak. İhaleye katılanlar bu kendi hesaplarıyla belirledikleri bu harcama kalemlerini yüzde 17'lik hasılattan düşerek teklif verecekler.

Milli Piyango'nun 2007 yılı hasılatı yaklaşık 1,5 milyar YTL olmuştu. Bunun yüzde 17'si 255 milyon YTL'ye karşılık geliyor. 2007 hasılatına dayanarak 10 yıllık devir sürecinde 2,5 milyar YTL'lik hasılat için şirketler yarışacak. Mevcut durumda dahi yıllık yüzde 10 civarında artış olduğu düşünüldüğünde yarışa esas tutar çok daha yüksek olacak.

MALİ GÜÇ ÖN YETERLİLİK KRİTERİ OLACAK

İhalede bazı ön yeterlilik kriterleri aranacak. Mali gücü olmayan Milli Piyango'ya talip olamayacak. Mali güç kadar belirleyici olmamakla birlikte teknik yeterlilik de aranacak. Türkiye'de özel sektör deneyimi olmadığı için teknik yeterlilikte taahhüt esas alınacak.

İşletici yeni çekilişler düzenleyebilecek. Yeni oyunlar geliştirilmesi için Milli Piyango İdaresi'nden izin alınacak. Bu oyunlardan elde edilen hasılat imtiyaz sözleşmesinde yer alan çerçevede ilgili yerlere dağıtılacak.

(ANKA)