kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
UND Başkanı Tamer Dinçşahin

Türk TIR'ları 20 gündür gümrükte sorun yaşıyor

SEÇKİN ÜREY
UND Başkanı Dinçşahin, "Risk Faktörü Araştırması" adıyla Rusya'ya giren Türk TIR'larının 20 gündür gümrükte bekletildiğinden yakındı..
Rus kamuoyunda Gürcistan'la savaşın sorumluları arasında Türkiye'nin gösterilmesi ve Vladimir Putin'in Ankara'dan aramalara yanıt vermediğinin anlaşılması, Rusya'nın Türk TIR'ları ile ihraç mallarına iki aydır gümrüklerde yaşattığı zorlukları gündeme getirdi. Haziran'daki domates krizinden hemen sonra önce Rusya'dan Türkiye'ye dönen TIR'lar defalarca günvelik kontrolünden geçirilerek günlerce sınır kapılarında bekletildi. Ardından ağustos başında "Risk Faktörü Araştırması" adı altından Rusya'ya giren Türk TIR'ları bütün ve Türk ihraç ürünleri kapılarda 20 güne varan beklemelere tabii tutulmaya başlandı. Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Tamer Dinçşahin, "İki ay önce öncelikle Rusya'dan Türkiye'ye dönen ve Orta Asya'dan dönerken Rusya'dan geçen Türk TIR'larına güvenlik aramasına başladılar. Sınır kapılarında Türk TIR'larını boş da olsalar ikinci defa veya üçüncü defa arıyorlar. Gecikmelere neden oluyor" dedi. Dönüş halindeki Türk TIR'larına yapılan birden fazla güvenlik aramaları yüzünden 15 güne varan gecikmeler yaşandığını söyleyen Dinçşahin, "Yaptığımız temaslarda bunun güvenlik nedeniyle yapıldığını söylediler" diye konuştu.

TÜRK MALI TAŞIYANLAR
Dinçşahin, Rusya'nın ağustos başında yine sadece Türkiye'ye yönelik gümrüklerde "Risk Faktörü Araştırması" adı altında Türklere yönelik bir çalışma başlatıldığını kaydetti. Bu çalışma çerçevesinde bütün Türk ihraç ürünlerine, dolayısıyla hem Türk TIR'larına hem de hangi ülkeden olursa olsun Türk ihraç ürünü taşıyan bütün TIR'lara fazladan gümrük işlemleri yapıldığını dile getiren Dinçşahin, uygulamayı şöyle anlattı: "Rusya bunu gelen malların gerçek değerinin tespiti için yaptığını söylüyor. Örneğin Moskova Gümrüğü'ne giren bir TIR, önce normal gümrük işlemlerinden geçiyor. Ardından başka bir birim tarafından tekrar işlemden geçiriliyor. Aramalar, denetlemeler güvenlik kontrolleri baştan yapılıyor. Bu işlem de 20 güne varan gecikmelere neden olabiliyor. Türk Dışişleri bu sorunların çözümü için mücadele veriyor. İki ülke arasında Kara Ulaştırma Komisyonu toplantısı yapılıyor. Sorunun 16 Ağustos'ta çözüleceği söyleniyor."

ÜST ÜSTE GELDİ
Bütün yaşananlar üst üste geldiğinde bir anlamı varmış ve Rusya ile Gürcistan arasındaki sorunla bağlantılıymış gibi gözükebileceğini anlatan Dinçşahin, "Ama biz böyle algılamıyoruz. Yıllardır Türkiye'den Rusya'ya, Türk gümrüğünde kaydı yapılan malların Rus gümrüğünün ekranında gözükmesini sağlayacak Yeşil Koridor sisteminin kurulması için çağrı yapılıyordu" şeklinde konuştu.