kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Enerji koridoru tehdit altında!'

Gerginlik Türkiye'nin enerji politikalarını yakından etkiliyor. Financial Times, "Ruslar bölgede hâkimiyeti bırakmak istemez. Nabucco Projesi gelişmelerden olumsuz etkilenecek" yorumunu yaptı Geçen yıl 2.4 milyon Rus turisti ağırlayan Türk turizmcisi de çatışmaların şiddetlenmesinden kaygı duyarken, Rusya'ya ihracat kapısında da sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Türk TIR'ları gümrüklerde kuyruklar oluşturdu..
Güney Osetya nedeniyle Rusya ve Gürcistan arasındaki savaşın ateşi Türkiye'yi de sarıyor. Mavi Akım ve Turusgaz Hattı ile doğalgazda yüzde 60 Rusya'ya bağımlı olan Türkiye, petrol ithalatının da yaklaşık yüzde 60'ını bu ülkeden yapıyor. Nitekim Financial Times, Rusya'nın Gürcistan'a saldırısıyla Moskova'nın petrol zengini Hazar bölgesi üzerindeki kontrolü kaybetmeme kararlılığına ilişkin güçlü bir işaret gönderdiğini vurgulayarak Gürcistan sorunun botu hatlarına olan güveni sarsacağını yazdı. Gazete gelişmelerin Nabucco Projesi'ni de olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

RUSYA DA TÜRKİYE'YE BAĞIMLI
'Petrol Boru Hatlarının Güvenliğine Darbe' başlıklı analizde, Gürcistan'ın pek az enerji kaynaklarının bulunduğunu ancak önemli bir transit ülkesi konumunda olduğunu anımsatan gazete, "ABD'nin güçlü siyasi desteğiyle kurulan, Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye'ye ulaşan doğu-batı enerji koridoru, Rusya'nın, dünyanın az sayıda henüz işlenmemiş petrol bölgelerinden enerji ihracatı üzerindeki boğucu hâkimiyetini erozyona uğrattı" diye yazdı. İngiliz gazetesi, "barış boru hattı" olarak adlandırılan BTC boru hattının yüksek kalite petrol kaynaklarını Akdeniz'e indirerek Rusya'dan yapılan sevkıyat ile rekabet ettiğini belirtti. Buna ek olarak, Türkiye'ye uzanan Güney Kafkas gaz boru hattının, Azerbaycan ve Gürcistan'ı Rus gazına olan bağılıklarından kurtardığını kaydeden Financial Times, şöyle devam etti: "Güncistan'taki çatışmalar, boru hatlarının güvenliğine olan ve geçen hafta BTC'nin Türkiye bölümünde meydana gelen ve akışı durdurarak dünya petrol piyasalarını, sevkıyatın yüzde 1'inden yoksun bırakan patlamanın terör örgütü PKK'nın üstlenmesi ile zaten olumsuz etkilenen güveni sarsacak."

GERÇEKÇİ POLİTİKA ÜRETİLMELİ
Bu arada SABAH'ın sorularını yanıtlayan Enerji Uzmanı Necdet Pamir, "Türkiye Rusya'ya sadece doğalgaz değil petrolde de bağımlı. Ancak burada tek taraflı bağımlılık yok, Rusya açısından Türkiye'nin önemli bir ticari boyutu var. Türkiye'nin burada son derece gerçekçi ve doğru politikalar uygulaması gerek" dedi. Türk-Avrasya İş Konseyi Başkanı Tuğrul Erkin de şu yorumu yaptı: "Burada Rusya ve Gürcistan gibi fiili aktörler var. Bir de üçüncü taraf yani bu olaydan etkilenenler var ki bunlar arasında en büyük zararı Türkiye görecek. Onun için muhakkak her iki tarafı da tatmin edecek çözümler üretmeliyiz."
Haberin fotoğrafları