kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Gori'de hayatta kalmak, ölmekten daha zor"

Yeni Haber
Rusya'nın dün sabah saatlerinde başlayarak gün boyu bomba yağdırdığı Gürcistan'ın Gori kentinde sivil halk büyük zarar gördü. Görgü tanıklarına göre bombaların isabet ettiği sadece iki binada 60 sivil hayatını kaybetti. Binadan çok sayıda da yaralı çıkarıldı.

Bombalamanın üzerinden 24 saat geçmesine rağmen halen binalarda dumanlar yükseliyor. Hayatını kurtaran bina sakinleri değerleri eşyalarını alarak bölgeden uzaklaşıyor. Yaklaşık 500 kişinin yaşadığı söz konusu iki binada sağlam hiçbir yer kalmamış. Binalara 100 metre uzaklığındaki ağaçlar bile büyük zarar görmüş.

*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

*RUS - GÜRCÜ ÇATIŞMASINDAN FOTOĞRAFLAR...

Yıkılan binalarda yaralanan ya da ölenlerin çoğunu ihtiyarlar oluşturuyor. Gözleri görmeyen 70 yaşındaki Lari isimli Gürcü kadın, hayata kalmanın ölmekten daha beter olduğunu söyleyerek çaresiz kaldığını söylüyor. Bombalama sırasında şans eseri hayatta kaldığını söyleyen Lari, binada yaşamak zorunda olduğunu ifade ediyor.

Garajda duran yeni aldığı Mercedes marka aracının kullanılmaz halde olduğunu dile getiren Gürcistanlı bir vatandaş da savaşı savunanların gelip bu manzarayı görmeleri gerektiğini kaydetti. Yaşlı iki çift de kendilerinin hiçbir suçu olmadığı halde neden bombalandıklarını anlamadığını, değerli eşyalarını alıp kenti terk edeceklerini dile getirdi.

SSCB lideri Stalin'in doğduğu Gori kentinde bugün düne göre sessizlik hakimdi. Dün 10'larca kez Rus savaş uçakları tarafından bombalanan kentte 10 binlerce asker bulunuyor. Askeri kaynaklar, Rusların dün söz konusu askerleri hedef aldığını söylüyor. Dünkü ağır bombardımanın ardın Gürcistan ordusu da askerleri daha güvenli alanlara kaydırdı. Sadece sokaklarda asayişi sağlamak için çok az sayıda polis ve asker bırakıldı.

Başkent Tiflis'e 60 kilometre uzaklığındaki yaklaşık 50 bin nüfuslu Gori savaşın şiddetli bir şekilde devam ettiği Tshinvali'ye komşu bir kent. Gürcistan'ın askeri üssünün bulunduğu bölgede daha çok askerler yaşıyor.

YARALILAR TİFLİS'E TAŞINIYOR, HALK PANİK HALİNDE KAÇIYOR

Öte yandan Görü kentindeki bombardımanda yaralanan birçok kişi de başkent Tiflis'e gönderiliyor. Tiflis'e çok sayıda ambulans yaralı taşırken, sivil halk da panik halinde kentten kaçıyor. Kentte kalan halk bina altlarındaki sığınaklarda yaşamaya çalışıyor. Kentten kaçmak isteyen fakat imkanı olamayan insanlar perişan bir halde.

Tiflis'te ise ekonomide veya döviz fiyatlarında herhangi bir değişiklik yok. Gürcü medyasının çoğu da Güney Osetya savaşına duyarsız. Bölgede Rus savaş uçaklarının Gori dışında Poti limanlarını ve Senaki yerleşim birimindeki demiryolu istasyonu ve birçok köprüyü vurduğu bildiriliyor.

(CİHAN)

Savaştan sıcak görüntüler...