kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Savaşı çıkaranlar tatilde' dedi...

Gürcü Devlet Başkanı önce savaş kararını açıkladı. Generallerinden "Gücümüz denk değil" uyarıları alınca "Bu çılgınlığı bitirelim" diyerek ateşkes istedi. "Savaş kararını verenler tatilde. Olimpiyatlardan daha uygun zaman olamazdı" diyerek Rusya Başbakanı Putin'i suçladı..
Kafkaslar'da Gürcü ve Rus liderler arasında ayrılıkçı bölge Güney Osetya yüzünden yıllardır süren söz düellosunda dün kılıçlar çekildi. Gürcistan'ın özerk bölge Güney Osetya'ya müdahalesine Rusların karşılık vermesiyle başlayan savaşın biteceği ümit edilirken dün önce topyekûn resmiyete döküldü. Gürcistan Parlamentosu oy çokluğuyla 'topyekûn savaş kararı' aldı. Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili kararın parlamentodan çıkmasından bir saat önce yaptığı açıklamada "Savaşı ilan ediyorum. Sağdan vurdular sustuk. Soldan vurdular sustuk. Artık buna bir son vermenin zamanı geldi" dedi. Ancak yarım saat geçmeden bu kez Gürcü liderin "Rusya ile savaş halindeyiz ama ateşkesten yanayız" açıklaması geldi. Gürcü Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Alexender Lomaia öğleden sonra "Cesurca mücadele ediyoruz. Ancak güçlerimiz eşit değil. Osetya'dan ateşkes için çekiliyoruz" dedi. Hem Batı'dan aradığı desteği bulamayan hem de ordu yetkililerinin değerlendirmelerini dikkate alan Saakaşvili bu kez CNN televizyonuna "Rusya ile birlikte bu çılgınlığa bir son verelim. Bombardımana son verirlerse ateşkes mümkün" dedi. Ancak bu kez Rusya'yı savaş suçu işlemekle suçlayarak dünyayı ortak kınama için birleşmeye çağırdı. Uluslararası toplumun olanlara müdahale etmesini istedi.

*SAVAŞTAN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

MEDVEDEV 'YUMUŞAK' GEÇTİ
Saakaşvili, "Savaşın kararını verenler tatilde. Küçük bir ülkeyi yok etmek için olimpiyatların yapıldığı günlerden daha uygun bir zaman olamazdı" sözleriyle olimpiyatları izlemek için Çin'de bulunan Putin'i dolaylı yoldan krizin sorumlusu olarak gösterdi. Moskova'da ise Devlet Başkanı Dimitri Medvedev yumuşak bir açıklama yaptı: "İnsanlık felaketini önlemek için oradayız. Sivilleri korumak için barış operasyonu yapıyoruz.Gürcistan çekildiğini belgelemeli dedi.

'AKLINIZI BAŞINIZA TOPLAYIN'
Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da daha sert bir üslup izleyerek Gürcülerin savaş ilanına "Aklınızı başınıza toplayıp medeni yolları deneyin" diyerek cevap verdi. Ancak Lavrov'un da dolaylı olarak savaşın patlak vermesinde Batı'yı hedef alması dikkat çekti.

Savaştan sıcak görüntüler için tıklayınız...