kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bu nasıl söz?

Yeni Haber
Abhazya Milletvekili Soner Gogua, Kafkaslar'da Rusya ile Gürcistan arasındaki gerilim nedeniyle Türkiye'yi suçladı. Türkiye'nin, Gürcü subaylarına eğitim verdiğini ve silah yardımında bulunduğunu hatırlatan Gogua, Gürcistan'ın Güney Osetya'ya dönük harekatına Türkiye'den aldığı bu desteğin cesaret verdiğini ileri sürdü.

Gogua, Türkiye'nin gelinen süreçte Gürcistan'a baskı yaparak sorunun barışçıl yollarla çözülmesi için politika üretmesini istedi. Rusya'nın bölgeye "barış gücü" sıfatıyla operasyon düzenlemesinin doğal olduğunu ifade eden Abhazya Milletvekili Gogua, ABD'nin de tutumunu eleştirerek, Abhazya ve Osetya'nın da tanınması gerektiğini söyledi.

Gürcistan'ın, Güney Osetya'yı işgalinin ardından Rusya ile başlayan ve binlerce sivilin hayatına mal olan Rus-Gürcü savaşı tüm dünyanın dikkatlerini bir kez daha Kafkaslara yöneltti. Güney Osetya bölgesinde çatışmalar tüm hızıyla sürerken, son olarak Abhazya da, Rus-Gürcü savaşına taraf oldu. Kafkaslar'da yaşanan gerilimi ANKA'ya değerlendiren Abhazya Milletvekili Soner Gogua, Türkiye ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

TÜRKİYE CESARET VERDİ

Güney Osetya bölgesinde çatışmaların tüm hızıyla sürdüğünü ve Gürcistan tarafının top ve tank atışlarıyla saldırılarını sürdürdüğünü belirten Gogua, Abhazya'nın da dün gece itibariyle çatışmalara taraf olduğunu anlattı.

Abhazya'ya bağlı Yukarı Kodora Bölgesi'nin Moskova'da yapılan uluslararası antlaşmayla tarafsız bölge ilan edildiğini ancak Gürcistan'ın bu anlaşmaya uymadığını belirten Gogua, 2006 yılında Gürcistan'ın bölgeye tek taraflı olarak asker sokmasını eleştirdi. Soner Gogua şöyle konuştu:

"Türkiye'nin Gürcistan'a askeri yardımı yanlıştır. Ekonomik ilişkiler konusunda bir şey söyleyemeyiz.. Askeri anlamda yapılan yardımların, Gürcü subayların Türk subaylar tarafından eğitilmesi Gürcülere büyük cesaret verdi. Türkiye ve NATO tek taraflı olarak yardım yaptı.

Silahlı yardım Gürcistan'ın elin güçlendirdi. Ancak Gürcistan şimdi işin içinde çıkamıyor. Bu savaşın sınırı olmaz. Barışçıl yolla bu sorun çözülmesi gerekir. Türkiye ve ABD başta olmak üzere Gürcistan'a destek veren ülkeler, bir an önce barışçıl yollarla sorunun çözülmesi için politika üretmeli. ABD iki yüzlü politika gütmemeli. Kosova'yı tanıyan ABD Abhazya'yı da tanımalı. Eğer bizi tanımıyorlarsa Kosova'yı da tanımamalıydı.

Abhazya ve Osetya ister tanınsın ister tanınmasın bağımsız devlettir. Bugüne gelinmesine maalesef, Gürcistan'a destek veren ülkeler neden oldu. Şu an yapılacak en acil iş Gürcistan'a baskı yapılarak Güney Osetya ve Yukarı Kodora bölgesinden güçlerini sağlamak ve bu ülkelerle saldırmazlık anlaşması imzalamak olmalı."

RUSYA HAKKINI KULLANDI

Rusya'nın Güney Osetya'ya müdahalesinde şaşırılacak bir şey olmadığını ifade eden Abhaz Milletvekili Soner Gogua, şunları söyledi:

"Burada saldıran taraf Gürcistan. Bugün tüm uluslararası antlaşmaları ihlal eden Gürcistan. Şimdi Gürcistan, saldırıların altından kalkamadığı için dünyaya barış çağrısı yapıyor. 2000 bin insanın kanı var. Gürcistan politik olarak hata yaptı. Rusya uluslararası olarak kendine tanınan hakla barış gücü sıfatıyla görev yapıyor. Gürcistan hükümetiyle barış gücü görüşme yaptı ancak Gürcistan geri çekilmedi. 2 bin kişi öldü. Bunun üzerine Rusya müdahale etmek zorunda kaldı. Batılı ülkelerin yapamadığın Rusya yapmıştır, yerinde ve yararlı bir müdahale olmuştur."

(ANKA)