kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Burduroğlu, sorularımı Tike'nin küçük ortağı Banu Maga ile birlikte yanıtladı. Burduroğlu'nun kızı da restoran yönetimi üzerine eğitim almış.

'Turquality ile kebabı dünya tatları arasına sokacağız'

ŞELALE KADAK
ŞELALE KADAK
TİKE'nin ortaklarından Burduroğlu, dünyanın İtalyan'dan da Fransız'dan da sıkıldığını, yeni tatlar arayana kebabın bir alternatif olarak ortaya çıktığını söylüyor ve "Turquality ile kebabı dünyaya tanıtacağız" diyor..
Tike'yi Tike yapanlardan Mehmet Ali Burduroğlu'nun hikayesini öğrenince iş hayatında insanların nasıl olup da çok keskin virajlardan geçtiğini çok daha iyi görüyor insan. Boston'da hem kimya hem plastik mühendisliği eğitimi alan Burduroğlu, 17 yıl ABD'de çalışmış. İşin ilginç yanı, Burduroğlu ile birlikte üç mühendis arkadaşının geliştirdiği bir teknoloji sayesinde çalıştığı şirketlerden biri cirosunu 10 milyon dolardan 1 milyar dolara, diğeri de 40 milyon dolardan 900 milyon dolara çıkartmış. Johnson and Johnson'ın hani şu atılabilen kontak lens ürünüyle ilgili patentleri de elinde bulunuyormuş.

KEBABLA CAZ OLUR MU OLUR!
Kimbilir belki genlerinde sanayicilik olduğundan Burduroğlu ABD'den dönünce bir çok işe girişiyor. Raks Holding'le birlikte plastik enjeksiyon sanayide yatırım yapmak istiyor ama bir yıl uğraşıp başarılı olamıyor. Ardından gıda ambalajları üretiyor. Çatalca'daki kendi tesisinde yumurta ambalajları üretiyor. 2001'in müthiş krizinde herkes gibi o da frene basıyor. "Frene basında camdan dışarı çıktım. Kiminin kafası çıkmıştı dışarı benim vücudum da çıktı. Şirketim para kazanırken, bankada parası varken paramı kaybettim. Üç yıl borç ödedim" diyen Burduroğlu, en sonunda Sapmaz Ailesi'nin torunlarının hayalini gerçekleştirecek Tike projesine girişiyor. Kuşkusuz kebapçı işine böylesine eğitimli insanlar girince işin şekli de değişiyor. Tike için çizgi film dahi yaptıran Burduroğlu ve üç kuzeninin ön görüsüyle, Tike tüm restoranlarında on yılda 3 milyon misafiri ağırlamış. Bu yıl bu rakamın 500 bine ulaşması bekleniyor. Tike'nin bugün 18'i Türkiye'de biri Selanik'te, diğeri Atina'da ve öteki de Tel Aviv'de olmak üzere 21 restoranı bulunuyor. İşin ilginç yanı bir yandan kebap lahmacun yiyenlerin aşağılandığı ülkemizde, Tikeciler İzmir'de kebabı cazla birleştirmeye hazırlanıyor. 'Güncel kalmak zorundasın' diyen Burduroğlu ve İzmir projesiyle yakından ilgilenen Banu Maga, İzmir'deki meşhur Efes Otelinin yerine gelen Sheraton'ın içinde üst katında caz yapılacak olan bir restoran açtılar geçtiğimiz günlerde.