kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Skibbe ve kariyer

LEVENT TÜZEMEN
LEVENT TÜZEMEN
Galatasaray'da Michael Skibbe, birçok futbolcusunun kariyeri altında eziliyor. Eğer Polat ve Sezgin, yol yakınken önlem almazsa Galatasaray'ın başı çok ağrır ..
Geçen hafta "Diktatör ile centilmen" başlıklı yazımda 2008-2009 sezonunun Galatasaray için geçen sezondan daha zor geçeceğini yazmış ve gerekçelerini de dile getirmiştim. Ana fikir olarak da Kalli ile Skibbe arasındaki karakter farkını ortaya koymuştum. Şimdi Galatasaray'ın ikinci Fatih Terim döneminde yaşadığı sıkıntıları anlatacağım, ardından da Skibbe'ye değineceğim. 1996-2000 arasında Galatasaray, Fatih Terim ile 4 yıl üst üste şampiyon oldu ve UEFA Kupası'nı kazandı. Terim, Türk Milli Takımı'nı EURO 96'ya götüren teknik adam apoletiyle Galatasaray'ın başına geçmişti. O efsane kadro ve Terim başarıya açtı. 4 yıl boyunca başarı merdivenlerini ortak olarak tırmandılar. Ve finalde Terim ile oyuncuları ortak başarılarını UEFA Kupası'nı kazanarak taçlandırdılar. Terim, İtalya'ya gittiğinde, UEFA Kupası'nı kazanan Galatasaray'ın yerli oyuncuları önce EURO 2000'de çeyrek final oynadı, ardından Real Madrid'i yenip Süper Kupa'yı kazandı. Efsane kadronun Hakan Şükür, Hakan Ünsal, Emre Belözoğlu, Ümit Davala, Arif, Bülent, Ergün, Hasan Şaş, Tugay, Fatih Akyel, Okan ve Emre Aşık gibi isimleri Milli Takım'la dünya üçüncüsü oldu. Galatasaray'ın efsane kadrosunun başarı kariyeri Terim'in kariyerini geçmişti. Terim, Galatasaray'a ikinci gelişinde oyunculara 4 yıl şampiyon oldukları dönemdeki gibi davranmaya çalışınca kriz yaşandı. Çünkü Terim'in İtalya süreci içinde UEFA Kupası'nı birlikte kazandıkları oyuncular şöhret ve kariyer olarak Terim'i geçmişti. Bu çok hassas ayrıntı Galatasaray'ı başarısızlığa, Terim'i de istifaya götürdü.

* Galatasaray gemisinin başına geçen Michael Skibbe de benzer sıkıntıları yaşayabilir. Elindeki kadroda, kariyer olarak kendisinin üzerinde çok oyuncu var. EURO 2008'de yarı finale çıkan ve Avrupa üçüncüsü olan Milli Takım'da Galatasaray'dan tam 8 futbolcu var. Servet, Mehmet Topal, Ayhan, Arda, Sabri, Hakan Balta, Emre Güngör ve Emre Aşık kariyer olarak Skibbe'nin önünde. Bu oyuncular masum birer yıldız adayıyken, artık teklif alan ve isimleri bilinen yıldızlar konumunda. Mesela Fenerbahçe'de ise durum farklı. Roberto Carlos dışında Luis Aragones'ten daha kariyerli bir futbolcu yok. Skibbe'nin çapı bu kadroyu yönetmeye yeter mi? Bence yetmez. Örneğin Kalli dönemindeki hazırlık kampında yaşanan izin süreleri, Michael Skibbe dönemine göre azdı. Ben Galatasaray'da geçen sezonun son döneminde başlayan "Futbolcuya dayalı düzen"in bu yıl da sürmesinden endişeliyim.

6 AĞUSTOS ÖNEMLİ
Özellikle "Centilmen" Michael Skibbe'nin yumuşak huylu ve taviz vermeye yatkın karakteri bu durumu daha da suistimale açık kılıyor. Sayın Adnan Polat ve Adnan Sezgin "Bir sıkıntı olursa biz devreye gireriz" diye düşünebilirler. Polat'ın 6 Ağustos'ta Florya'da futbolculara, "Steaua maçı çok önemli. Toparlanın" demesi Skibbe'nin takımı toparlayamayacağının bir göstergesi değil mi? Ligin bitimine 6 hafta kala Kalli'yi gönderip sorumluluğu Kalli nefretiyle dolu futbolculara yüklemek (Hoşgörülerine sığınarak) 'Adnanlar'ın büyük başarısıydı ve şampiyonluğu getirdi. Sayın Polat ve Sayın Sezgin, Skibbe'deki otorite eksikliğini, Skibbe'nin takım üzerinde hakimiyet kuramadığını, en önemlisi takım içi rekabeti yönetebilecek kapasiteye sahip olamadığını bugünden görmez ve önlem almazsa yarın Galatasaray'ın başı ağrır.