kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hillary Clinton geri mi dönüyor?

Yeni Haber
Amerika'da Demokrat Partideki önseçim yarışında adaylığını askıya aldığını açıklamasından sonra sessizliğe gömülen Hillary Clinton ve çevresinden son günlerde gelen bazı açıklamalar, "Hillary Clinton Denver kongresinde ne yapacak?" sorularına sebep oluyor. Clinton'ın 31 Temmuz günü California'da destekçileriyle yaptığı toplantıdaki konuşmasının YouTube video paylaşım sitesine konmasıyla, Demokrat Parti çevrelerinde Hillary Clinton'ın ne istediği tartışmasını alevlendirdi. Videoda Hillary Clinton, Demokrat Partinin Denver kongresindeki delegelerin kendi hür iradeleriyle oy vermesini destekliyor. Parti içinde bastırılmış güçlü bir arzu olduğunu ifade eden Clinton, eşit oylamanın Antik Yunan trajedilerindeki "katarsis" benzeri bir rahatlama yapacağını ve partinin ancak böylece gerçek anlamda Obama'nın arkasında birleşmiş olacağını savunuyor.

New York Daily News gazetesi ise Hillary Clinton'a yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Clinton'ın Kongre'de adının oy pusulasına konması için dilekçe vermeyi düşünmediğini yazdı. Demokrat Parti iç tüzüğüne göre, kongrede aday olmak isteyen kişi kendi doldurup imzaladığı dilekçeyi, delegelerin imzasıyla beraber kongre yönetimine sunmak zorunda. Hillary Clinton'ın bin 800 delegesi arasında bu durum için imza toplanıyor. Ancak bu imzalar, Hillary Clinton kendisi imzalamadığı sürece bir anlam ifade etmeyecek.

Önseçim maratonunda Hillary Clinton'ı desteklediklerini iddia edenlerin kurduğu Kenarımın Parti Birliği (PUMA - Party Unity My Ass) adlı bir grup faaliyetleriyle ön plana çıkıyor. Grup, Hillary Clinton'ın kongrede yeterli delege desteği kazanarak partinin resmi adayı haline gelmesinin çok mümkün olduğunu savunuyor ve bu amaçla delegelere yönelik yoğun kampanya yapıyor. Obama taraftarları ve parti yönetimi ise PUMA'nın, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı John McCain taraftarları tarafından partiyi karıştırmak için kurulduğunu savunuyor. Clinton'ın resmi sözcüleri de, yeniden adaylığın söz konusu olduğu iddialarını yalanlayarak, birliğin nasıl sağlanacağına ilişkin detayların hala tartışıldığını ve nihai bir karar çıkmadığını kamuoyu ile paylaşıyor.

Son olarak Clinton'ın sözcüsü Kathleen Strand, "Senatör Clinton Senatör Obama'nın gelecek ABD başkanı olması için yüzde 100 yardım edeceğini ilan etti. Destekçilerinin çabalarına minnettardır. Kongrede bu destekçilerin de seslerine kulak verecek bir ortam için nihai karar verilmiş değil." dedi. Clinton'ın kampanyası, Obama'nın kampanya ekibi ve parti yönetimiyle görüşmelerin sürdüğünü belirtiyor. Hillary Clinton'ın uzun yıllardır arkadaşı ve destekçisi olan Lanny Davis ise, Hillary Clinton'ın adını kongrede oy pusulasına yazmanın "partide karışıklığa yol açmaktan başka bir şeye yaramayacak tamamen aptalca bir fikir" olarak nitelendirdi.

ABC televizyonuna konuşan Davis, mevcut tablonun oluşmasında Obama'nın da payı olduğunu savunarak, "Senatör Obama, Clinton'ın 18 milyon seçmenini unutmuş gözüküyor. Onları onurlandıracak en azından sembolik adımlar atabilirdi" diye eleştiride bulundu. Bu konuda medyada haberlerin yoğunlaşması üzerine Obama ve Clinton'ın kampanyaları ortak bir yazılı açıklama yayınlayarak, kongrenin ve seçim kampanyasının başarısı için beraber çalışmaya devam ettiklerini duyurdular.

TIME; CLİNTON, OBAMA'NIN KAZANACAĞINDAN ŞÜPHELİ

Hillary Clinton'ın çevresinde Denver kongresine yönelik hareketlenmeleri konu edinen Time dergisi, "Hillary Clinton'ın dar dairedeki özel konuşmalarında Barack Obama'nın kazanacağından şüpheli olduğunu" söylediğini yazdı. "Clintonlar adaylığı geride bıraktılar mı?" başlıklı haberde, bazı Demokratların Clinton'ın bu şüphesine, "Tahminden çok dilek" yakıştırması yaptığı aktarılıyor.

Dergi haberine göre, bazı Demokratlar, Clinton'un "Obama'nın seçilebilir bir aday olmadığı iddiasının ispatlanmasının vereceği havayla" 2012 seçimine hazırlanmaya başlayacak. TIME, Clinton ve Obama'nın kamuoyu önündeki birlik görüntülerine rağmen, perde arkasında büyük bir soğukluğun yaşandığını da kaydetti.

CİHAN