kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD'den sert ültimatom

AA
Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Rusya'ya, Gürcistan'daki muharip güçlerini geri çekmesi ve Gürcistan'a yönelik hava saldırılarını durdurması çağrısı yaptı.

Rice yayınladığı açıklamada, ''Rusya'yı, Gürcistan'a savaş uçakları ve füzelerle yürütülen saldırıları durdurmaya, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı göstermeye ve Gürcü topraklarından muharip güçlerini geri çekmeye çağırıyoruz'' ifadesini kullandı.

Rice, ''ABD'nin, Gürcistan'ın Güney Osetya bölgesindeki silahlı çatışma için hemen bir ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulunduğunu'' vurguladığı açıklamasında, ABD'nin uluslararası bir arabuluculuk çabası başlatılması için Avrupalı müttefikleriyle aktif bir şekilde çalıştığını ve üst düzey Amerikalı yetkililerin çatışmanın taraflarıyla görüştüğünü bildirdi.

Rice, açıklamasında şöyle devam etti:

''Bir çok BM Güvenlik Konseyi kararında da dile getirildiği gibi biz Gürcistan'ın egemenliğine ve uluslararası tanınan sınırları içinde toprak bütünlüğüne, uluslararası topluluğun desteğini vurguluyoruz.''

Rice bugün, defalarca Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüşmüştü. Rice'ın bu açıklamasıyla birlikte ABD ilk kez Rusya'ya resmen Gürcistan'dan çekilmesi çağrısı yapmış oldu.