kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Ayrımcılığa karşıyım"

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bölgeler arasında yapılan ayrımcılığa şiddetle karşı olduğunu, Türkiye'nin imkanlarının 81 ile eşit bir şekilde dağıtmanın mücadelesini verdiğini söyledi.

Bitlis'in düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıl kutlamalarına katılan Başbakan Erdoğan burada yaptığı konuşmada Anadolu'da ilk düşman işgalinden kurtulan ilin Bitlis olduğunu, diğer illerin kurtuluşunda Bitlis'in örnek teşkil ettiğini belirtti.

Başbakan Erdoğan, 92 yıl önce Bitlis'i düşman işgalinden kurtarmak için Edirne'den, Erzurum'dan Ankara'dan, Samsun'dan İzmir'den, Gaziantep'den, Van'dan askerin geldiğini vurgulayarak şöyle konuştu; "Yurdun her köşesinden gelen mehmetcik, Bitlis'i düşmandan kurtarmak için burada toplanmış. Tek yürek olmuştur. Bizim şehitliklerimiz aslında bizlere çok şeyler anlatıyor. Bugün Bitlis gibi bir çok ilimizin şehitliklerinde ülkenin her köşesinden vatan evlatlarının isimlerini görürsünüz. Edirneli ile Bitlisli, Iğdırlı ile İzmirli, Samsunlu ile Vanlı aynı şehitlikte, aynı kabristanda yan yana defnedilmiştir. Çanakkale'de kahramanca çarpışan 16. Kolordu daha Çanakkale Zaferi'nin yorgunluğunu üzerinden atamadan buraya Bitlis'e intikal etmiş. Orada gösterdiği kahramanlığın aynısını burada göstermiş. Orada tarih yazdığı gibi burada da tarih yazmıştır. Çünkü vatanın her karış toprağı kutsaldır. Çanakkaleli Türkiye için ne kadar önemliyse, İstanbul, Ankara, Türkiye için ne kadar önemliyse, Sarıkamış ta, Artvin de Kars da, Bitlis de Van da Türkiye için o kadar önemlidir. Tarihin bize gösterdiği budur."

Konuşmasının devamında iller bölgeler arasında ayrımcılık yapılmasını asla kabul etmediğini, bunu şidetle kınadığını, birini diğerinden üstün, farklı görmeyi asla kabul etmediğini de vurgulayan Erdoğan, Türkiyenin imkanlarını, fırsatlarını, zenginliklerini 81 ile eşit, adil bir şekilde dağıtmanın mücadelesini verdiğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan konuşmasının sonunda Bitlis'in ekonomik ve sosyal olarak diğer illerden geri kaldığını, bunu düzelteceklerini de belirterek "92 yıl önce Bitlis hem işgal orduları hem de çeteler tarafından yağmalandı, yıkıldı. Üzülerek ifade etmeliyim ki Bitlis onlarca yıl geçmişin olumsuzluklarından kurtulan bir gelişme sürecine girememiştir. Bu olumsuzlukları gidermek, diğer 80 ilimiz gibi Bitlis'in de çehresini değiştirmek için yoğun bir gayret içerisindeyiz." şeklinde konuştu.

Önemli mesafeler aldıklarını belirten Başbakan Erdoğan, "Bugün geleceğin Bitlis'ini inşa etmenin planlarını, projelerini yapıyoruz. Bitlis'in altyapısını, sağılık, eğitim, ulaştırma, enerji, bayındırlık, sanayi, ticaret altyapısını, yeniden tesis etmenin mücadelesini veriyoruz. Bitlis 5 yıl öncesine göre bugün çok farklı bir yerde. İnanıyorum ki 5 yıl sonra çok farklı bir konumda olacak." diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, "Bundan 92 yıl önce gösterdiğimiz kararlılığı, dirayeti, umudu, heyecanı bugün kalkınma, ilerleme, daha aydınlık yarınlar için muhafaza edin. Omuz omuza vereceğiz. Aramıza nifak tohumları ekmek isteyenlere asla fırsat vermeyeceğiz. Bir olacağız, birlikte olacağız. Bilesiniz ki o zaman bu milletin bileğini evel Allah kimse bükemeyecektir." dedi.

CİHAN