kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kafkasya'daki çatışma Dünya basınında

Yeni Haber
Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan ile Güney Osetya arasında başlayan çatışmanın endişeyle izlendiğini belirterek, taraflara çatışma ve askeri eylemleri durdurarak birbirleriyle doğrudan görüşmeleri yönünde çağrıda bulundu.
*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Gürcistan ile Güney Osetya arasında dün öğleden sonra başlayan ve bugün sabah saatlerinde geniş çaplı bir çatışmaya dönüşen olayların endişeyle izlendiği ifade edildi. Türkiye'nin komşusu ve dostça ilişkiler sürdürdüğü Gürcistan'ın sorunlarının, barışçıl yollardan çözümlenmesi gerektiği görüşünde olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu çerçevede ülkemiz, bölgesel barış ve güvenliği tehdit edebilecek bu çatışma ortamının itidal, sağduyu ve diyalog yoluyla aşılması ve yeni gerginliklere yol açabilecek adımlardan kaçınılması gerektiğine inanmakta ve taraflara çatışma ve askeri eylemleri durdurarak birbirleriyle doğrudan görüşmeleri yönünde çağrıda bulunmaktadır."

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN İTİDAL ÇAĞRISI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kafkasya'da yaşanan gerginliğe ilişkin, ''Gerek Saakaşvili gerekse Putin'i aramak suretiyle onları itidale davet etme, silahlardan vazgeçip süratle diplomasi yollarını aramak için kendilerine tavsiyede bulunma düşüncemiz şu anda öne çıkmış durumda'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Muş'tan İstanbul'a gelişinde Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Bir gazetecinin, ''Gürcistan'daki çatışmalarla ilgili Türkiye'nin tavrının ne olacağına'' ilişkin sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

''Şu anda son gelişmelere göre, Güney Osetya'daki sıkıntı büyüyor. Dışişleri Bakanlığı'ndaki arkadaşlarımızla ön değerlendirmeyi yapmış bulunuyoruz. Gerek Saakaşvili gerekse Putin'i aramak suretiyle onları itidale davet etme, silahlardan vazgeçip süratle diplomasi yollarını aramak için kendilerine tavsiyede bulunma düşüncemiz şu anda öne çıkmış durumda. Zira bölgede bulunan bir ülke olarak bu tabii öncelikle bizi rahatsız eden bir husus.''

ABD GÜRCİSTAN'DAKİ ÇATIŞMALARIN SONA ERDİRİLMESİNİ İSTEDİ

Beyaz Saray, Rusya ve Gürcistan'ın Güney Osetya'daki uyuşmazlığı barışçıl şekilde çözmelerini istedi. Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, "Tüm tarafların soğukkanlı olmalarını ve gerilimi düşürmelerini istiyoruz. Doğrudan diyalog farklılıkların çözümüne yardımcı olabilir" dedi. Washington yönetiminin meselenin halli konusunda her iki tarafla da görüşmekte olduğunu kaydeden Perino, "Bu yöndeki çabalarımızı sürdüreceğiz" şeklinde konuştu. Perino bir soru üzerine, Olimpiyat Oyunları'nın açılışı için Pekin'de bulunan Başkan George W. Bush'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le konuyu görüşüp görüşmediğini bilmediğini söyledi.

NATO VE AB'DEN DİYALOG ÇAĞRISI

Avrupa Birliği (AB) ve NATO Güney Osetya'daki şiddetin sona ermesini isteyerek sorunu diyalogla çözme çağrısında bulundu.

AB Dönem Başkanı Fransa yaptığı yazılı açıklamada, "Krize esaslı çözüm bulmak için tarafları diyaloga çağırıyoruz." dedi. Güney Osetya'daki çatışmadan "derin bir endişe" duyduklarını belirten AB, tarafların şiddeti düşürmesini istedi. NATO da Avrupa Birliği'ne benzer bir açıklama yaptı. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, "Güney Osetya'daki olaylardan endişeli" olduğunu belirtirken durumu yakından izlediğini bildirdi. Genel Sekreter Scheffer, "silahlı mücadeleye son vermeleri ve direk görüşmeler yapmaları" çağrısında bulundu.

AB'nin dışilişkilerinden sorumlu komiseri Benita Ferrero-Waldner, çatışma ve insanların hayatlarını kaybetmeleri nedeniyle üzgün olduğunu belirterek "karşılıklı güveninin arttırılarak sorunun çözümüne yönelik katkısını arttırmaya" hazır olduklarını kaydetti.

AVRUPA KONSEYİ'NDEN "ATEŞKES" ÇAĞRISI

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis, Güney Osetya'daki çatışmalara ilişkin olarak "ateşkes" çağrısı yaptı. Gürcistan'ın ayrılıkçı bölge Güney Osetya'ya yaptığı operasyona ilişkin Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Davis, açıklama yaptı. Sivillerin hayatının tehlikeye atılmamasını isteyen Davis, "Öncelik şartsız ateşkes ilan edilmesi. Ardından barışçıl ve devamlı bir çözüm için direk görüşmeler yapılmalı." dedi.

AKPM BAŞKANI PİNG: "GÜNEY OSETYA'DAKİ ŞİDDET SONA ERSİN"

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı LluMaria de Puig de Güney Osetya'daki şiddetin sona ermesi çağrısında bulundu. Başkan Ping, "Tarafları sükünete ve şiddeti durdurmak için ellerinden gelen herşeyi yapmaya çağırıyorum." dedi. Anlaşmazlığın kötüleşmesinden dolayı üzüntülü olduğunu belirten Ping, "Savaşı ve insanların ölmesini engellemeliyiz. Silahla değil diyalogla bölgedeki gerginlik sona erer." dedi. Ayrıca, Ping, sorunun "barışçıl ve demokratik yollarla" çözülmesini istedi.

FRANSA, GÜNEY OSETYA'DA ATEŞKES İLAN EDİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYOR

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Güney Osetya'da ateşkes ilan edilmesi için bir plan üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı, Bakan Bernard Kouchner'in taraflarla konuştuğunu bildirdi. Bakanlık, "Kouchner'in önceliği ateşkes ilan edilmesi ve bunun üzerinde çalışıyor" dedi. Bakanlık, Kouchner'in tatilini yarıda keserek Paris'e döndüğünü kaydetti. Fransa, Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı'nı 1 Temmuz'da devralmıştı.

Gürcistan, ayrılıkçı Güney Osetya'ya bugün operasyon düzenledi. Rusya'da, Tiflis'in bu operasyonuna karşılık verdi. Gürcistan, Moskova'yı, topraklarını bombalamakla suçluyor.

LİTVANYA DIŞİŞLERİ BAKANI GÜRCİSTAN'A GİDİYOR

Litvanya Dışişleri Bakanı Petras Vaitekunas, Güney Osetya'da giderek büyüyen çatışmalar konusunda temaslarda bulunmak üzere Gürcistan'a gidiyor.

Gürcistan'ın yakın müttefiki Litvanya'nın Devlet Başkanı Valdas Adamkus'un, AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana ve Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile yaptığı görüşmenin ardından, Dışişleri Bakanını Gürcistan'a gönderme kararı aldığı bildirildi.

Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada, Vaitekunas'ın, Litvanya'nın AB ortaklarına Gürcistan'daki durum hakkında bilgi vereceği belirtildi.

AJANSLAR