kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Müşerref'e hükümet 'darbe'si

Pakistan'da koalisyon ortağı partiler, 1999'da darbeyle yönetime gelen Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in görevinden azledilmesi için resmi süreci başlatacaklarını açıkladı..
Pakistan'da siyasi tansiyon dün bir kez daha yükseldi... Koalisyonu oluşturan iki parti, Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in azledilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Pakistan Müslüman Birliği Partisi lideri Navaz Şerif ile Pakistan Halk Partisi lideri Asıf Ali Zerdari 3 gün süren görüşmelerin ardından muhalefetteki partilerin de desteğini alarak Müşerref dönemine son verilmesi kararı aldı. Zerdari aldıkları karar hakkında "Pakistan'da demokrasi adına iyi bir haber olduğunu" söyledi. 4 eyalet parlamentosunun Müşerref'in güven oylamasına gitmesini ya da istifasını vermesini resmen isteyeceğini belirtti. 1999'da Müşerref'in darbesiyle koltuğundan indirilen Şerif ise Zerdari ile aynı fikirde olduklarını ve kararın demokrasi için atılması gereken adım olduğunu söyledi.

'SON ADIMI OLUR'
Darbeyle iktidara geldiği günden bu yana halk desteğini her geçen gün kaybeden Devlet Başkanı Müşerref baskılar üzerine geçtiğimiz yıl genelkurmay başkanlığı görevinden ayrıldı. Müşerref, ekim ayında yeniden göreve seçilmesinin ardından "istifa et" çağrılarına 5 yıl daha görevde kalacağını söyleyerek cevap vermişti. Şubattaki seçimlerde iktidarı muhaliflerine kaptıran ve hükümet desteğini kaybeden Müşerref anayasa mahkemesiyle de ciddi sorun yaşadı. Azil süreciyle başkanın görevine son verilebilmesi için parlamentonun her iki kanadında da 3'te 2 çoğunluk sağlanası gerekiyor. Hükümet ortaklarının vekil sayısıysa azli gerçekleştirmeye yetiyor. Ancak başkanın bu adım atılmadan önce parlamentoyu feshetme hakkı bulunuyor. Bu duruma karşı da Zerdari, "Böyle bir şey yaparsa Pakistan halkına karşı attığı son adım olur" dedi.