kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

23 bin futbol sahası kül oldu

Yeni Haber
Çeşitli bölgelerden birbiri ardına gelen orman yangını haberleri Türkiye'nin yüreğini yaktı.

Yüzölçümünün yüzde 27'sine tekabül eden 21.2 milyon hektar alanı ormanlarla kaplı ülkemiz, temmuz ayının ilk günlerinden itibaren son yılların en büyük yangın felaketleriyle karşı karşıya kaldı. Kısa aralıklarla çıkan üç yangında yaklaşık 17 bin 700 hektar orman kül oldu. Ufak çaplı yangınlarla birlikte bir ayda bu miktar 19 bin hektara ulaştı. Yanan alanlar, yaklaşık 23 bin futbol sahası büyüklüğüne eşit.



Bu yılın başından temmuz ayına kadar yaklaşık bin 400 hektar orman alanı, çeşitli sebeplerle çıkan yangınlarda zarar gördü. Temmuzun ilk günlerinde başlayan yangınlar ise istatistikleri altüst etti. İlk büyük orman yangını, 8 Temmuz'da Mersin'in Gülnar ilçesinde çıktı ve üç günde söndürülebildi. Senenin ilk altı ayında zarar gören bin 400 hektarlık alanın iki katından fazla olan 3 bin hektar, Gülnar'da üç günde yok oldu. Ayrıca iki kişi hayatını kaybetti, onlarca ev zarar gördü, milyonlarca yabani hayvan alevler arasında kalırken büyük çapta maddi hasar meydana geldi.

Bu yangının kontrol altına alınmasının üzerinden çok geçmeden, bir üzücü haber de 20 Temmuz'da İzmir'in Menderes ilçesinden geldi. Enerji hatlarından çıktığı tahmin edilen yangında yaklaşık 700 hektar orman alevlere teslim oldu. Bu iki büyük yangın hafızalardaki yerini korurken temmuzun son günü, son yılların en büyük orman yangını Antalya'nın Manavgat ilçesinde çıktı. Rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüyen ve beşinci gününde kısmen kontrol altına alınan yangın, 5 bini verimli kızılçam olmak üzere 14 bin hektar ormanı yok ederek ciğerlerimizi yaktı.

Son yılların ve Antalya tarihinin en büyük yangınında ayrıca iki kişi hayatını kaybetti, 60 ev yandı, dört köy boşaltıldı, yüzlerce hektar tarım arazisi yok oldu. Bu son üç büyük yangında yaklaşık 18 bin hektar orman kül olurken bunun 8 bin 300 futbol sahası büyüklüğüne denk gelen yaklaşık 7 bin hektarının verimli orman olduğu kaydedildi.

YILIN İLK BÜYÜK YANGINI MENEMEN'DE ÇIKTI

Türkiye'nin ciğerlerini yakan üç büyük orman yangınının dışında bu yılın ilk önemli yangını, 17 Haziran'da İzmir'in Menemen ilçesinde çıkmıştı. Yaklaşık 200 hektar alan alevlere teslim oldu. Onu, 20 Haziran'da Çanakkale'nin Eceabat ilçesine 10 kilometre mesafedeki Yalova köyü yakınında çıkan ve yaklaşık 200 hektar ormanın zarar gördüğü yangın takip etti. 23 Haziran'da ise Antalya'nın Alanya ilçesine bağlı Ali Efendi köyü yakınında çıkan yangında 100 hektar orman yandı.

Geçen ay ise Türkiye'ye büyük acı yaşatan orman yangını haberlerinin ilki 4 Temmuz'da Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinden geldi. Bunda yaklaşık 100 hektar alan zarar görürken 8 Temmuz'da Kırklareli'nde çıkan yangında 100 hektar orman kül oldu.Biri bitmeden diğeri başlayan orman yangınlarından biri de 16 Temmuz'da, Muğla'nın Marmaris ilçesi'ndeki Aksaz Deniz Üs Komutanlığı sorumluluk sahasında çıktı.

Genişlemeden kontrol altına alınan bu yangında, yaklaşık 50 hektar orman zarar gördü. Çanakkale merkeze bağlı Çınarlı köyü yakınında 30 Temmuz'da çıkan yangında ise 500 hektar orman yandı. Temmuz ayının son gününde başlayan Antalya tarihinin en büyük orman yangını devam ederken ağustos ayının ilk günlerinde, Kumluca ilçesine bağlı Yazır köyü Olimpos mevkisinde de başlayan yangında ise yaklaşık 55 hektar orman yandı.

"5 BİN HEKTARLIK ORMAN ALANININ BÜYÜKLÜĞÜ 6 BİN FUTBOL SAHASINA EŞİT"

Uluslararası futbol müsabakalarının oynandığı sahaların uzunluğu 100-110, genişliği 64-75 metredir. Buna göre bir sahanın büyüklüğü en az 6 bin 400, en çok 8 bin 360 metrekaredir. 1 hektarın 10 bin metrekare olduğu gözönüne alındığında, Antalya'da beş günde yanan yaklaşık 5 bin hektarlık orman alanının büyüklüğünün, ortalama 6 bin futbol sahasına eşit olduğu görülüyor.

(CİHAN)