kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kapatmama kararı asıl Baykal'ı götürecek

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
* Karardan önce "Siyasi alternatif yaratılmadan dava açıldı" dediniz. Alternatifi olsaydı AKP kapatılır mıydı? Muhtemelen. AKP'nin alternatifi de kendisidir. Kapatılsaydı kuracakları yeni parti yola devam edecekti. AKP'nin kapatılmasıyla ortaya çıkacak kaosu kimse göze alamadı. Diğer taraftan parti kapatılmayla karşı karşıya ama Başbakan ve atadığı bürokratlar yıllardan beri dünyanın yapamadığı ve bölgenin dört gözle beklediği Suriye-İsrail barışını sağlamak için toplantılar yapıyor. Mahkeme karar vermeye çalışırken, barış için bilmem kaçıncı tur görüşmeler bir otelde sürüyordu. Şimdi böyle bir aktör nasıl kapatılabilir, kimse göze alamaz, almadılar da.

* Alternatif olarak Abdüllatif Şener'in çıkışı vardı... Şener'in çıkışı intihar tarzındaydı. Nitekim betona çakıldı. Siz siyasi hareketin içinden çıkıyorsunuz, söylediğiniz her söz kendi tabanınızı üzüyor, öbür tarafı ise sevindiriyor. Öbür taraf mı senin tabanın olacak, CHP seçmeni mi sana oy verecek?

* Erdoğan, kabinede ve parti yönetiminde yenilemeye gidebilir mi? Gidebilir. Milli Eğitim ve Sağlık Bakanı gibi isimler değişebilir. Normalde de bakanların bu kadar uzun süre görev yapması doğru değil.

* "Karar, siyaseti yeniden biçimlendirdi" diyorsunuz. CHP nasıl etkilenir? "Seçimle olmasa bile bir gün asker gelecek ve yönetime el koyacak sonra da iktidarı bize devredecek" diyen ve buna inanan insanlar var. Bunlar sadece CHP'nin üst yöneticileri değil. Kapatmama kararına onlar da şaşırdı. Bu dalga ve karar Deniz Baykal'ı götürecek. CHP tabanı askerin gelip iktidarı kendilerine vermesinin mümkün olmadığını, dolayısıyla seçim kazanmaları gerektiğini gördü. Ama "Seçimi Baykal'la kazanamıyorum. Baykal'la olmaz" diyorlar. Şimdi CHP, kendine yönelecek. Zaten Baykal'a bir öfke mevcut. Kapatma dalgası Erdoğan'ı götürmedi ama Baykal'ı bir daha dönmemek üzere götürecek.