kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prof. Dr. Ziya Mocan

Türkler 'kibrit kutulu' ithal diyetlerden nefret ediyor!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Türkler'in damak zevkine uygun diyetlerle, kilolu amca ve teyzeleri zayıflatan Prof. Dr. Ziya Mocan: Türk insanı 'kibrit kutusu kadar' diye başlayan diyetleri hiç sevmiyor..
Ümraniye Devlet Hastanesi'nden metabolizma uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, bir yılda 80 kilo vererek dünya rekoru kırdığı için geçtiğimiz hafta tüm gazetelerde fotoğrafı yayınlanan Joel Marsh hakkındaki haberleri okuyunca beni aradı. "Türkler de hep böyle kilolar veriyor" dedi. Ardından bizim için hastalarını biraraya getirdi. Hepsi fazla kilolarıyla vedalaşan bu insanların yanlarında, tıpkı Joel Marsh gibi artık içlerinde yüzdükleri eski etekleri ve pantolonları vardı... Hastaları ve Prof. Dr. Mocan, Türkler'e özgü kilo verme yöntemlerini anlattı:

KALIPLARI SEVMİYORUZ!
* Montignac Diyeti gibi ithal diyetler Türk insanı için uygun mu?
İthal diyetler bize uygun değil. Bizim bambaşka yeme alışkanlıklarımız var. Etobur bir milletiz. Etin olmadığı bir diyet, bize uymaz. Ben check-up yapılmadan diyet verilmesine inanamıyorum. Kişinin protein yemesi sakıncalı değilse, ona göre diyetine et de koyuyorum. Eğer kolesterolü yüksekse balık eti veriyoruz.

* Bizim insanlarımıza en uygun diyet nedir?
Akdeniz Diyeti uygun ama orada da bir hata yapıyoruz. Akdeniz Diyeti zeytinyağını bolca tüketmek anlamına gelmemeli. Zeytinyağı besleyicidir, kilo aldırır. Zayıf birine öneririm ama biz zeytinyağının da miktarını diyetlerde azaltıyoruz. 4 kişilik yemekte 2 tatlı kaşığı zeytinyağı, salata için ise bir tatlı kaşığı yeterlidir.

* Türkler kilo verirken, neleri sevmez?
Yasakları sevmezler. İthal zayıflama kalıpları, onlara uygun değil. Gram kullanmayı sevmiyorlar. '6 kaşık sebze yemeği' ya da 'kibrit kutusu kadar peynir' gibi laflardan nefret eder haldeler.