kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Bakan Çağlayan, 5 bin esnafı kapsayacak sıfır faizli kredi paketini açıkladı.

Esnafa sıfır faizli kredi dönemi başladı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, imalatçı, esnaf ve sanatkâra KOSGEB destekli, sıfır faizli 25 bin YTL'ye kadar 18 ay vadeli kredi kullandırılacağını müjdeledi. Başvurular direkt bankalara yapılacak..
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, esnaf ve sanatkârın finansman ihtiyaçlarının karşılanabilmesi ve piyasada yaşanan nakit sıkışıklığının bir ölçüde giderilmesi için KOSGEB aracılığı ile ilk defa imalatçı, esnaf ve sanatkâra yönelik sıfır faizli bir kredi desteği programı başlattıklarını bildirdi. Bakan Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu kredi desteği programının 20 Ağustos Çarşamba gününden itibaren başlayacağını belirtti. Söz konusu programdan 5 bin esnafın yararlanmasının öngörüldüğünü ifade eden Çağlayan, esnaf ve sanatkâr başına 25 bin YTL'ye kadar olan kredinin faizinin KOSGEB tarafından karşılanacağını kaydetti. İlk ayı ödemesiz, 3 ayda bir ödemeli ve 18 ay vadeyle verilecek kredi ile esnaf ve sanatkâra toplam 125 milyon YTL kredi kullandırılacağını belirten Çağlayan, programdan esnaf ve sanatkâr odalarına kayıtlı, kapasite raporuna sahip olan imalatçı esnaf ve sanatkârın KOSGEB veri tabanına kayıt olarak yararlanabileceğini bildirdi. Bakan Çağlayan, şöyle dedi: "Sıfır faizli destek kapsamında 125 milyon YTL'lik kaynağın yüzde 25'i Güneydoğu ve Doğu Anadolu, yüzde 25'i diğer kalkınmada öncelikli yöreler ve yüzde 50'si de normal ve gelişmiş yörelerdeki imalatçı esnaf ve sanatkâra kullandırılacak. Kredi kullanımı 125 milyon YTL'lik kaynakla sınırlı olacak ve bu bölgeler arasında kullanılmayan kotalar olursa diğer bölgelere tahsis edeceğiz.''

BAŞVURU BANKALARA
Programda esnaf ve sanatkâr kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yapacaklarını ve işletme başına 30 bin YTL'ye kadar kredi kullandıracaklarını belirten Bakan Çağlayan, "Krediden yararlanmak isteyenler 20 Ağustos tarihinden itibaren 5 özel ve 3 kamu bankasına başvurabilecek'' dedi. Çağlayan, programdan yararlanmak isteyenlerin başvurabilecekleri bankaları Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Akbank ve Türk Ekonomi Bankası olarak sıraladı. Başvuruların direkt bankalara yapılacağını, KOSGEB'in yapılan başvuruları imalatçı kriterlere göre değerlendireceğini ifade eden Çağlayan, teminat sorunu yaşayabilecek olan imalatçı, esnaf ve sanatkârın Kredi Garanti Fonu'na başvurabileceğini kaydetti. Çağlayan, esnaf ve sanatkâra verilen toplam kredi tutarının 3 milyar YTL'ye ulaştığını da sözlerine ekledi.