kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Aylin Selen

'6.8 milyar $'lık projelerle Osmanlı sınırlarını aştık'

Gökhan ARTAN SABAH
Havalimanı yapımında 6.8 milyar dolarlık projeye imza atan TAV İnşaat'ın Genel Müdürü Aylin Selen, "Adeta kültür elçiliği yapan şirketimiz, projelerinin büyüklüğü ile Osmanlı sınırlarını çoktan aştı" dedi..
Havalimanı yapımında uluslararası bir marka haline gelen TAV inşaat, tamamlanan ve devam eden projeler de dahil yaklaşık 6.8 milyar dolarlık projeye imza attı. 24 değişik ülke uyruklu 11 bin çalışanı olan TAV İnşaat'ın Genel Müdürü Aylin Selen, 20 milyar dolarlık proje takibinde bulunduklarını açıkladı. Tepe ve Akfen gruplarının ortak girişimleriyle 1997 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali ihalesinin kazanılmasının ardından kurulan TAV'ın bünyesindeki TAV İnşaat, beş yıllık bir kuruluş olmasına rağmen tamamlanmış 1 milyar 197 milyon dolarlık projeye adını yazdırdı. Şirketin devam eden projelerinin rakamsal değeri de 5 milyar 643 milyon doları buluyor. SABAH'a açıklamalarda bulunan Genel Müdür Aylin Selen, TAV İnşaat'ın çeşitli ülkelerde toplam 20 milyar dolarlık proje takibinde bulunduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "10 yıl içinde dünyada 500 milyar dolarlık havalimanı yatırımı planlanıyor. Bu çok büyük bir pastadır. İstatistikler doğrultusunda dünyada 4.5 milyar yolcuya hizmet veriliyor. 2020 yılına kadar bu rakamın 9 milyara çıkması bekleniyor. 9 milyar uçan insana hizmet edecek alt yapı kurulması için de havalimanı inşaatı yapan tecrübeli şirketlere ihtiyaç artıyor. Biz TAV İnşaat olarak tecrübesi ve kalitesiyle dünyada ilk 5'teyiz."

ARTIK BİZ PROJE SEÇİYORUZ
Davetiyeli ihalelere katıldıklarını ifade eden Selen, "Artık biz seçici oluyoruz. Ülke ve proje seçmeye başladık. Şimdiye kadar 2.5 milyon metrekarelik inşaat yaptık. TAV İnşaat tamamlanan ve yapılacak projelerle yaklaşık 6.8 milyar dolarlık ciroya sahip oldu. Takip ettiğimiz 20 milyar dolarlık projelerin yarısını alsak 10 milyar dolar daha portföyümüze girecek. Umman, Makedonya, Abu Dabi, Kuveyt, Dubai, Katar ve Libya da proje takibi yapıyoruz. Bu projelerin sadece ikisinde yarışacağız. Diğerlerinde ise davetliyiz, anlaşırsak yapacağız" dedi. Faaliyet gösterdikleri coğrafi bölgelerin Osmanlı sınırlarıyla benzerlik gösterdiğini belirten Selen, Osmanlının bir dönem hüküm sürdüğü Libya, Tunus, Mısır gibi ülkelerde TAV İnşaat'ın projeler yapmasını kültür elçiliği olarak da değerlendi. Selen, "Biz projelerimizle Osmanlı sınırlarını çoktan aştık. Bu bir rastlantı olsa da onlarla ortak tarihçemiz var. Türklere karşı sıcaklıkları var. Ama bize Türk şirketi geldi diye bakmıyorlar. Bizi seçme nedenleri kalitedir" dedi.
Haberin fotoğrafları