kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yılsonu enflasyon tahminini %10.6'ya yükselttik

Yeni Haber
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, gıda fiyat enflasyonu ve petrol fiyatlarını dikkate alarak, 2008 yıl sonu için daha önce yüzde 9.3 olarak açıklanan enflasyon tahminini yüzde 10.6'ya yükselttiklerini açıkladı.

Yılmaz, Enflasyon Raporu'nun tanıtımı için düzenlediği basın toplantısında, "İktisadi faaliyete ilişkin veriler öngörülerimiz doğrultusunda gerçekleşmesine rağmen, gıda ve petrol fiyatlarındaki artışlar nedeniyle enflasyon tahminleri yukarı yönlü güncellenmiştir" dedi ve ekledi:

"Bu tahminlerden çıkarılacak ana mesaj, arz yönlü şokların ikincil etkilerini bertaraf etmek ve enflasyonda istikrarlı bir düşüş sağlamak için para politikasının temkinli duruşunun bir süre daha devam etmesi gerektiğidir."

Gıda fiyat enflasyonuna ilişkin varsayımların 2008 ve 2009 yılı için sınırlı oranda yukarı yönlü güncellendiğini; işlenmemiş gıda fiyatlarının olumlu seyrine rağmen, tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlara paralel olarak işlenmiş gıda yıllık fiyat artışının yüksek seyrinin bir süre daha devam edeceğinin öngörüldüğünü vurgulayan Yılmaz, şöyle açıkladı:

"Bu çerçevede, gıda fiyat enflasyonu varsayımı 2008 yılı için yüzde 13'ten yüzde 14'e, 2009 yılı için ise yüzde 8'den yüzde 9'a yükseltilmiştir. Bu değişiklik 2008 ve 2009 yılı enflasyon tahminlerinin yaklaşık 0.3 puan yukarı yönlü güncellenmesine neden olmuştur. Gıda fiyat artışlarının zaman içinde kademeli olarak yavaşlayacağı ve bu çerçevede 2010 yılı sonunda yüzde 7 olarak gerçekleşeceği varsayılmıştır."

Yılmaz, petrol fiyatlarının 140 dolar dolayında seyredeceği varsayımı ile yapılan güncellemede ise enflasyon tahminlerini 2008 yıl sonu için 1.8 puan yukarı çekerken, 2009 yıl sonu için 0.6 puan artırdığını kaydetti.

Yılmaz, bu yılın sonlarına doğru sınırlı bir parasal sıkılaştırma olacağı varsayımı altında yüzde 70 olasılıkla enflasyonun, 2009 yılı sonunda orta noktası yüzde 7.6 olmak üzere yüzde 5.9 ile yüzde 9.3 arasında, 2010 yılının sonunda ise orta noktası yüzde 5.9 olmak üzere yüzde 4 ile yüzde 7.8 arasında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini belirtti. Yılmaz, "2011 yılının ortalarında ise enflasyonun yüzde 5.4 düzeyine düşmesi beklenmektedir" dedi.

RİSKLER

Enflasyon ve para politikasına ilişkin aşağı ve yukarı yönlü risklere de değinen Yılmaz, gıda ve enerji fiyatlarına ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini, para politikasının öngörülebilirliğini artırmak amacıyla, gıda ve enerji fiyatlarına ilişkin senaryoları kamuoyu ile paylaşmak gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Kötümser senaryoda gıda fiyat enflasyonunun 2008, 2009 ve 2010 için yüzde 16, 12 ve 10 olarak gerçekleşeceği; petrol fiyatlarının 2008 sonunda 180 dolara çıktıktan sonra sabit seyredeceği ve elektrik tarifelerinde de bu varsayımla uyumlu ayarlamaların gerçekleşeceği varsayılmaktadır. Bu senaryoya göre, kısa vadeli faizlerin yılın kalan döneminde kademeli olarak artırıldığı varsayımı altında, enflasyonun 2009 sonunda yüzde 9.1, 2010 sonunda ise yüzde 7 civarında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.

"İyimser senaryoda ise gıda fiyat enflasyonunun 2008, 2009 ve 2010 için sırasıyla yüzde 12, 6 ve 4 olarak gerçekleşeceği; petrol fiyatlarının 2008 yılının sonunda 100 dolara indikten sonra sabit seyredeceği ve elektrik tarifelerinde de bu varsayımla uyumlu ayarlamaların gerçekleşeceği varsayılmaktadır. Buna göre, kısa vadeli faizlerin bir müddet sabit tutulduktan sonra kademeli olarak düşürüldüğü varsayımı altında, enflasyonun 2009 sonunda yüzde 6.1 dolayında, 2010 sonunda ise yüzde 4.9 düzeyinde gerçekleşeceği tahmin edilmektedir."

Yılmaz, önümüzdeki dönemde yukarı yönlü riskler gerçekleştiği taktirde, para politikasının enflasyon hedeflerinden sapmayı en aza indirgemeyi amaçlayacağını; gıda ve enerji fiyatlarının beklenenden daha olumlu gelişmesi halinde ise enflasyonun hedeflere daha çabuk ulaşmasının sağlanacağını bildirdi.

Enflasyonda beklenen düşüş eğilimine rağmen, bu düşüşün hızına ilişkin belirsizlikler bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, "Devam eden arz yönlü şoklar enflasyonun yüksek seviyelerde seyretmesine neden olmakta... Mevcut talep koşulları arz şoklarının fiyatların geneline yayılmasını sınırlasa da enflasyonun düşüş hızı iktisadi birimlerin enflasyon hedeflerini ne ölçüde referans aldığına bağlı olarak değişebilecektir" dedi.

REUTERS