kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ÖTV'den bezen Carlsberg Tuborg'u İsrailli CBC'ye sattı

Murat ŞAHİN - İZMİR / SABAH
Danimarkalı Carlsberg, Türk Tuborg'un yüzde 96.36'sını 80 milyon dolara İsrail'in 2. büyük bira üreticisi CBC Group'a bağlı Israel Beer'a sattı..
Danimarkalı bira üreticisi Carlsberg Breweries, Türk Tuborg'un yüzde 96.36 hissesini 80 milyon dolara İsrailli CBC Group kuruluşu İsrael Beer Breweries Limited'e sattı. Israel Beer Breweries, İsrail'in iki büyük bira üreticisinden biri konumunda bulunuyor. Türk Tuborg'dan İMKB'ye yapılan açıklamada, 27 Mart ve 23 Mayıs 2008 tarihlerinde şirket hisselerinin muhtemel devrine ilişkin olarak yapılan açıklamaların sonucunda şirketin satış işlemlerinin tamamlandığı duyuruldu. Açıklamada, Carlsberg Breweries ile CBC Group'a dahil bir kuruluş olan Israel Beer Breweries arasında Carlsberg Breweries'in Türk Tuborg'da sahip olduğu hisselerin devir sözleşmesinin imzalandığı yer aldı. Hisse bedelinin 80 milyon dolar olduğu belirtilirken, ödeme nakit olarak yapılacak.

SOROS 10 KOYDU 25 ALDI
Tuborg, Türkiye'ye ilk olarak 1967'de Yaşar Grubu'yla geldi. 1969'da Tuborg markasıyla üretime başlayan Türk Tuborg'un yüzde 47.7 hissesi, 2001'de yaşanan kriz sırasında Yaşar Holding tarafından Danimarkalı Carlsberg'e satıldı. Hisseleri 120 milyon dolar pazar değeri üzerinden 57.3 milyon dolara alan ve daha sonra da borsada çağrı ve hisse alımları yoluyla payını yüzde 95.65'e çıkaran Carlsberg, o tarihten bugüne Pınarbaşı'ndaki fabrikaya 220 milyon dolar yatırım yaptı. En son Yaşar Grubu bünyesindeyken yani 2000'de kâr açıklayan şirket, 7 yıldır zarar yazıyor. Şirketin birikmiş zararları 367.1 milyon YTL'ye ulaştı. Spekülatör George Soros da 1999'da Türk Tuborg'un yüzde 20'sini 10 milyon dolara alarak ortak olmuştu. Ancak Soros, yönetim şekli nedeniyle Yaşar Grubu ile ciddi ihtilaflar yaşamıştı. Türk Tuborg hisselerinin yüzde 50.01'ini satın alarak yönetime sahip olan Carlsberg, çağrı yaparak Soros'un hisselerini 2 yıl sonra 25 milyon dolara satın almıştı.