kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

30 küçük havalimanında uçaklara 'indirim jesti'

HACER GEMİCİ
Akaryakıt fiyatları nedeniyle maliyetleri artan havayolu şirketlerine geç de olsa destek geldi. Toplam 30 havalimanında konaklama ücreti düşürüldü..
Ham petrol fiyatları yeniden 126 dolarla seviyesine inerken, petrolün 145 dolarları aştığı günlerde zarar yazan Türk havayolu şirketlerine, hükümet 30 havalimanında indirim jesti yaptı. Edinilen bilgiyi göre yaklaşık iki hafta önce alınan kararla İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Dalaman ve Bodrum gibi çok fazla seferin yapıldığı büyük havalimanlarını kapsamayan bu indirim, sadece 30 havalimanındaki konaklama ücretleri için gündeme geldi.

BÜYÜKLER KAPSAM DIŞI
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz uzmanlar, konaklama ücretlerinde bazı kalemlerde yapılan indirimleri 'jest' olarak algıladıklarını belirterek, "Tabii ki bu da önemli bir gelişme ve sektör olarak teşekkür ediyoruz. Ancak bunlar daha çok uçuşların az olduğu küçük havalimanları. Biz İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Dalaman ve Bodrum gibi havalimanlarında da benzer uygulamaların başlamasını istiyoruz" değerlendirmesinde bulundular. Anımsanacağı üzere ham petrol fiyatları hızla yukarı tırmanınca dünyadaki bir çok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de havayolu şirketleri zarar yazmaya başlamıştı. Bu sırada Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a maliyetlerindeki artışı gösteren bir tablo sunan havayolu şirketleri, bazı isteklerde bulunmuşlardı. Hükümet havayolu şirketlerinin isteklerini görüşürken bu kez ham petrolün fiyatı aşağıya düşmeye başladı. Ancak bu dönemde yaşadıkları zararı 'sineye çeken' şirketlere, petrol fiyatındaki düşüşe rağmen bazı havaalanlarında konaklama ücretlerinde indirim yapıldı. Söz konusu indirimin yaklaşık 100 hizmet kaleminde küçük küçük düşüşlerli kapsadığı belirtildi. Bu sırada havayolu şirketleri de kendileri özel tedbirler alarak yakıt masraflarını indirmeye çalıştılar. Bir havayolu şirketi yöneticisi bazı hatlarda dolmayan seferlerin birleştirildiğini, yolculara daha az yük ile uçuşa çıkma yönünde uyar yapıldığını belirterek, "Bazı yerlerde çıktığı gibi hosteslerin zayıflaması gibi tedbirler gündeme dahi gelmedi. Herkes kendi içinde ne yapabiliyorsa onu yaptı"dedi.