kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Menopoz sürecinde isteksizlik olabiliyor

CİNSEL TIP DERNEĞİ BAŞKANI DR. CEM KEÇE
Bazı doktorlar, kadınların menopoz sonrası döneminin, seks bakımından en güzel dönem olduğunu söylüyorlar. Bununla neyi kastediyorlar? Suat H./K.Maraş

Kadında doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu 48-55 yaş arası döneme menopoz adı verilir. Menopozun kelime anlamı ise son adettir. Menopoz için dünya yaş ortalaması 51, Türkiye için yaş ortalaması 46'dır. Bir kadına menopozda olduğunun söylenebilmesi için son adetin üzerinden en az 1 yıl geçmesi gerekir. Yani hamile kalma riski yoktur.

DESTEK TEDAVİLERİ VARDIR
Hamile kalmaktan korktuğu için sağlıklı bir cinsellik yaşayamayan kadınlar özgürleşip, bu dönemde rahat ederler. Çünkü menopoza girmeden adetlerin düzensiz olması nedeniyle istemeden gebe kalma korkusu; ciddi bir şekilde kadının cinsel hayatını etkilemektedir. Bu yüzden bazı doktorlar, menopoz sonrasının kadınların seks bakımından en güzel dönemi olduğunu söyler. Ancak menopozla azalan östrojen, kadınlarda cinsel istek azalmasına, orgazma ulaşmada zorluğa, genital duyarlığın azalmasına, vajinada kuruluğa ve cinsel ilişkide ağrıya neden olabilir. Menopozda istek azlığı görülen cinsel yaşamı yeniden canlandırmak amacıyla; hormon replasman tedavileri, lokal krem, fitil ve jeller, cinsel isteği artırıcı bir takım ilaçlar ve psikolojik destek tedavileri verilebilir.