kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bazı kontenjanlarda artış yüzde 100 oldu

Pervin Kaplan
Üniversitelerde kontenjan artışı yüzde 25. Ancak yeni üniversitelerle, bazı programlarda artış yeni bölümlerin açılması ile yüzde yüze yaklaştı..
Kontenjan artışlarının ortalama yüzde 25'i bulduğu üniversitelerde birçok yeni üniversite ve yeni bölümlerin de açılması ile bazı programlarda kontenjan artışları yüzde yüze ulaştı hatta bazılarında aştı. Uğur Dershaneleri ÖSS Koordinatörü Turgay Polat, bu durumun öğrencilerin lehine olduğunu söyleyerek, "Ancak adayların tercihlerinde bu artış oranlarını bilmeleri gerekmekte. Çünkü bölümlerin puanları ve son yerleşen öğrenci sıraları bu artışlara göre değişimler yaşayacaktır" diye konuşuyor. Sözel puan ile öğrenci alan kontenjanlarda en yüksek artış oranı İlahiyat Fakülteleri'nde gerçekleşti. Artış oranı yüzde 206.27 ile rekor kırdı. Geçen yıl 813 kontenjana sahip İlahiyat'larda bu yıl kontenjan 2 bin 490 oldu. Sözel'de yine kontenjanı yüzde 50'ler civarında artan diğer programlarda coğrafya, coğrafya öğretmenliği, çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları. Sayısal puan ile öğrenci alan kontenjanlarda en yüksek artış oranı yüzde 155.32 oranı ile uçak gövdeuçak motor bakım 143.59 oranı ile matematik- bilgisayar programlarında yaşandı. Ancak oranın yükselmesinde bazı programların kontenjanlarının artırılmasının yanı sıra üniversitelerde de bu programların ilk kez açılması ve ilk kez bu yıl öğrenci alacak olmaları etkili. Yine sayısal programlarda öğrenci kontenjanının en yüksek olduğu programların kontrol mühendisliği, biyomedikal mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği ile de fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarında olduğu görülüyor.

AZALMA OLANLAR
Yine sayısal puanı ile öğrenci alan programların bazılarında da kontenjan artışında azalma olduğu dikkat çekiyor. Uzay mühendisliği ile havacılık ve uzay mühendisliği programlarında azalan kontenjan oranı toplam yüzde 51.46'yı buluyor. Bunun yanı sıra biyokimya da yine kontenjanı azalan bir başka program. Bu programlardaki toplam azalma oranı 30.56. Bilişim sistemleri ile endüstri sistemleri mühendislikleri, imalat- üretim mühendisliği, peyzaj mimarlığı ve fizik mühendisliği yine kontenjan azalmasının yaşandığı bölümler olarak dikkat çekiyor. Kontenjanı artmayan programlara gelince. Bunların da bilgisayar bilimleri, finans matematiği, cevher hazırlama mühendisliği, kimya biyoloji mühendisliği olduğu görülüyor. EA puanıyla öğrenci alan programların da sağlık idaresi ile sağlık kurumları işletmeciliği programları ve yönetim bilişim sistemleri en yüksek kontenjan artışının yaşandığı programlar olarak dikkati çekiyor.