kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Babacan'ın NY resepsiyonu

Yeni Haber
Güvenlik Konseyi geçici için üyeliği için BM'ye üye ülkelerin daimi temsilcileri ile görüşmeler yapmak üzere New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın dün gece Türkevi'nde BM Daimi Temsilcileri onuruna verdiği resepsiyona rekor sayıda büyükelçi katıldı. Resepsiyona aralarında ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin'in de bulunduğu tam 118 ülkenin BM nezdindeki Daimi temsilcisi olan büyükelçilerinin yanısıra BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lyn Pasco ile BM Genel Kurulu Başkanı Srgjan Kerim'de katıldı.

Babacan, Ekim ayında yapılacak BM Güvenlik Konseyi seçimleri öncesinde daimi temsilcilerle görüş alışverişinde bulunmak ve mümkün olduğunca daimi temsilcinin Ekim ayı ortalarında yapılacak olan oylamada desteğini almak için gerçekleştirdiği BM temaslarının ilk gününde Latin Amerika, Karayipler ve en az gelişmiş ülkelerin BM Daimi temsilcileri ve BM Genel Kurul Başkanı Srgjan Kerim ile görüştü.


MARTİROSYAN : BENDEN KİMSE OY İSTEMEDİ

Resepsiyon'un katılan sürpriz bir isim ise Ermenistan'ın BM Daimi temsilcisi Büyükelçi Armen Martisoryan oldu. Bir süre Türk gazetecilerle sohbet eden Büyükelçi Martisoryan, oylamada kullanacağı oyu konusunda ise renk vermedi. Martisoryan, "Benden şu ana kadar kimse oy istemeye gelmedi, ama resepsiyon için davetiye geldi, bende bu davete katıldım" diye konuştu.

RAKİPLERİMİZ İZLANDA VE AVUSTURYA

2009 - 2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için boşalacak iki koltuk için üç ülke yarışıyor. Türkiye'nin, Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için rakipleri ise İzlanda ve Avusturya. Ekim ayının ortalarında BM'ye üye 192 ülkenin daimi temsilcileri olan büyükelçilerin kapalı oylarıyla seçilecek olan yeni 2 üyenin, yapılacak olan seçimde üye tam sayısının üçte ikisi olan 128 oyu sağlaması gerekiyor. En son 1961 yılında Güvenlik Konseyine üye olan Türkiye, yeniden üyeliğe seçilirse tam 47 yıl yeniden geçici Güvenlik Konseyi üyeliğini yeniden üstlenmiş olacak.

KERİM : ÜÇ ÜLKE ADAY, GÖREVİM İTİBARİYLE TARAFSIZIM

Önceki akşam Türkevi'nde düzenlenen resepsiyona katılan BM Genel Kurulunun Makedon asıllı başkanı Srgjan Kerim'de Türk gazetecilerin, Türkiye'nin Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için şansının ne olduğu sorusunu, "Benim şu andaki görevim bu konuda tarafsız kalmamı gerektiriyor. Üç aday ülke var bunlar Avusturya, İzlanda ve Türkiye. Aday ülkelere eşit olarak davranmak zorundayım" şeklinde yanıtladı.

BABACAN: DESTEK OLDUKÇA İYİ

Resepsiyon sonunda gazetecilerin konuyla ilgili çeşitli sorularını yanıtlayan Babacan, "Destek oldukça iyi görünüyor, ancak her seçimde olduğu gibi bu seçimde de sonuna kadar iyi çalışmak gerekiyor, biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız her görüştüğü Devlet Başkanının gündemine mutlaka bunu getiriyor. Sayın Başbakanımızda muhatabı olan diğer ülkelerin Başbakanları ile yaptığı gelişmelerde bunu mutlaka gündeme getiriyor. Ben yaptığım tüm görüşmelerde bunu gündeme getiriyorum. Son üç ay içerisinde yaklaşık 130 ülkenin dışişleri bakanı ile görüştüm ve yaptığım görüşmelerin tümünde bu konuyu gündeme getirdim" dedi.

BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğinin Türkiye'nin güvenirliliğini arttıracağını savunan Babacan, şöyle dedi:

"Türkiye hem kendi bölgesinde hem de bulunduğu geniş coğrafya içerisinde barış ve istikrar için çaba gösteriyor, Türkiye'nin oynadığı bu yapıcı rol gittikçe dünyanın dört bir köşesinde hissediliyor. Türkiye son 47 yıldır Güvenlik Konseyinde yok, 1961 yılında yaptığımız son üyeliğimizden sonra o günden bugüne Türkiye BM Güvenlik Konseyinde temsil edilmemiş. Dolayısıyla yarım asra varan süre sonrasında artık bu üyelik Türkiye'nin hakkı oldu. Verdiğimiz resepsiyona katılan oldukça çok sayıda daimi temsilci vardı. Ancak son oy verme gününe kadar bizim bu çabalarımızın ve çalışmalarımızın devam etmesi gerekiyor. Güvenlik Konseyi üyeliği Türkiye'nin güvenilirliğini daha da arttıracaktır. Türkiye'miz iyi olacaktır, bölge barışına katkı sağlayacaktır. Umarız ki çabalarımız başarıyla sonuçlandırırız."

(ANKA)