kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Mahkeme gün verdi: 28 Temmuz

Ersan ATAR ANKARA
Anayasa Mahkemesi, kapatma davasını 28 Temmuz pazartesi görüşmeye başlayacak. Kapatma davaları ortalama 5 gün sürüyor..
Anayasa Mahkemesi, 14 Mart'ta açılan AK Parti hakkındaki kapatma davasının karar oturumlarına 28 Temmuz'da başlayacak. Yüksek Mahkemesi dün toplanarak, AK Parti davasını hangi gün görüşmeye başlayacağını ele aldı. Üyeler, müzakerelere 28 Temmuz'da başlanırsa hazırlıklarını tamamlayabileceklerini belirttiler. Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç da üyelerin görüşleri doğrultusunda karar oturumlarına başlama tarihini 28 Temmuz olarak belirledi.

RAPOR OKUNACAK
28 Temmuz'da müzakerelere, Raportör Osman Can'ın raporunun okunmasıyla başlanacak. Ardından herhangi bir usul eksikliği görülmezse müzakerelere ara verilmeksizin devam edilecek. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, heyetin 12 Ağustos'ta yapacağı Petersburg gezisi hatırlatıldığında "Gitmememizi gerektiren bir durum olursa gitmeyiz" dedi. Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt de 28 Temmuz Pazartesi gününden itibaren "her gün aralıksız görüşmeye başlayacaklarını ve mümkün olan süratle sonuca ulaşmak için çalışacaklarını'' söyledi. Anayasa Mahkemesi'ndeki parti kapatma davaları genellikle aynı gün sonuçlanmıyor. Refah Partisi davasında karar 5 günlük oturumda çıkmıştı. Bu konuda Yüksek Mahkeme'yi bağlayıcı bir süre bulunmuyor. Karar oluşturulamazsa mahkemenin cumartesi ve hata pazar günü çalışmasının önünde de bir engel bulunmuyor. Anayasa Mahkemesi davayı 5 günde sonuçlandırabilirse, kritik bir tarihe rastlayacak. Çünkü 1 Ağustos Cuma günü TSK'nın komuta demesinin belirleneceği Yüksek Askeri Şura toplantıları da başlayacak. Yasa gereği YAŞ, Başbakan başkanlığında toplanıyor. Alınan kararlar, 4 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı'nın onayına sunuluyor. Genelkurmay Başkanı'nın kararnamesi ise YAŞ'tan bağımsız ama aynı dönemde hazırlanıyor ve Başbakanın imzasını gerektiriyor. Kapatma kararı çıkar ve Erdoğan'a yasak gelirse hükümet düşeceği için bu sürecin nasıl işleyeceği, Başbakanlığa kimin vekalet edeceği konusunda tartışmalar sürüyor. Anayasa Mahkemesi, bu tür önemli davalarda kararını cuma günleri borsa kapandıktan sonra açıklamayı tercih ediyor. Bu durum dikkate alındığında, müzakere 1 Ağustos Cuma günü tamamlanmazsa genel beklenti 8 Ağustos Cuma açıklanması yönünde. Bir süre önce ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris de kararın "Ağustos ayında bir cuma akşamı açıklanabileceğini" söylemişti. Anayasada, bir siyasi partinin kapatılabilmesi için 11 üyeden 7'sinin kapatma yönünde oy kullanması gerekiyor. Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu, 39'u milletvekili 71 kişiye siyasi yasak istenen davada mahkeme, kapatma yerine "Hazine yardımının kesilmesi" gerektiği sonucuna varırsa bu durumda 6 üyenin bu yönde oy kullanması yeterli olacak.

5 GÜN MÜ 10 MU BİLEMEYİZ
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç müzakerelerin ne kadar süreceğinin belli olmadığını belirterek "Müzakerelere pazartesi günü başlarız. Artık 3 gün mü sürer, 5 gün mü sürer, 10 gün mü sürer onu bilemeyiz"dedi.
Haberin fotoğrafları