kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Halk sanatçısıydı

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
O küçücük kadın nasıl boyundan büyük işler yaptı... Koskoca Türk halkı onu nasıl sevip bağrına bastı... Şaşmamak elde değil. 1933 doğumlu Suna Pekuysal, gençliğinde balerin olmaya heveslenmiş, konservatuvarın bale bölümüne girmişti. Ama asıl alanının tiyatro olduğunu anlamakta gecikmedi ve Şehir Tiyatroları'na girdi, emekli oluncaya dek çalıştı.

*SUNA PEKUYSAL FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

Tiyatro, sonra sinema, daha sonra TV ekranı. Büyük yeteneğini, inanılmaz sempatisini ve karakter yaratma sanatını hangi alanda olursa olsun, hep kanıtlamayı başardı. 1953'de başladığı sinemada sayısız önemli filmde oynadı: "Kanun Namına" dan "Yaprak Dökümü"ne, "Samanyolu"ndan "Otobüs Yolcuları" na, "Kızgın Delikanlı"dan "Çalıkuşu" na. Ya da "Berduş"tan "Altın Kafes"e Zeki Müren filmlerinin de değişmez karakter oyuncularındandı.

SAHNEYİ BIRAKMADI
Ama illa da "Küçük Hanımefendi" serisi... Üçü de merhum olan Belgin Doruk, Ayhan Işık ve Sadri Alışık'ın yanı sıra, bu çok sevilen serideki "komik jön dam" kimliği, bu filmlere diğer oyuncular kadar damgasını vurdu ve onu halkın gözdesi yaptı. Pekuysal, daha 80'lerde "Tatlı Çarşamba" adlı TV dizisindeki Suna Abla rolüyle popülerliğini küçük ekrana taşıdı. O artık seyircisinin Suna Ablası idi, hep öyle kalacaktı.

Yıllar boyu birçok dizide oynadı. Müzikallerle sahneye döndü: "Nükhet Duru Show," "Sait Hopsait," "Geceye Selam" ve "Neşe-i Muhabbet." Yıllar sonra, 1981'de emekli olduğu Şehir Tiyatrosu'na döndü ve Haldun Dormen'in yeniden sahnelediği "Lüküs Hayat"ta rol aldı. Türkiye'deki sahnelenme rekorunu elinde tutan ve uzun yıllar da tutacağa benzeyen bu oyunun inanılmaz başarısında onun büyük katkısı vardır. Üstelik ağır bir hastalık sonucu belinin bükülmesinden ve ancak iki büklüm yürüyebilmesinden sonra bile sahneyi bırakmadı ve gerçek bir oyuncunun, en zor koşullarda bile sanatını sürdürme azmine dünya çapında bir örnek oldu.

VİZONTELE SUNAAA
Pekuysal sinemayı da sürdürdü: Aralıklı da olsa... 2003 yılı SİYADSinema Yazarları Derneği ödüllerinde, "İnşaat" filmiyle en iyi yardımcı kadın oyuncu seçildi: O unutulmaz "dedikoducu ev sahibi" rolüyle... Emek Sineması'ndaki geceye gayet şık geldi, ödülünü Yılmaz Erdoğan'ın elinden alırken, ona bir ricada bulundu: "Benim için de bir 'Vizontele Sunaaa yapar mısın" diyerek... O film hiç gerçekleşmedi, ama Suna Abla, "Vizontele"siz de olsa seyircimizin gönlündeki yerini hep koruyacak. Filmler var oldukça... Öte tarafta, yıllardır onu bekleyen, eşi değerli oyuncu Ergun Köknar'a herhalde kavuşmuştur.