kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Orçun Bayındır - Nahsen Bayındır

Sigara molasına kart sınırı geldi, sistemi ilk başlatan THY oldu

ESEN EVRAN
Kartlı giriş sistemleriyle çalışanların tuvalette kaldığı süreleri kayıt altına alan teknoloji, şimdi de sigara molasına çıkanlar için kullanılmaya başlandı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Sigara molasına kart sınırı geldi, sistemi ilk başlatan THY oldu
Sigara yasağı, çalışanların gün içinde sık sık bina dışına çıkmasına neden olunca, işverenin imdadına kartlı giriş sistemleri yetişti. Personelin mesai başlangıçları ve bitişlerini kayıt altına alan sistemlerin üreticisi Meyer şirketi, Türkiye'de ilk kez Türk Hava Yolları (THY) teknik personelleri için geliştirdikleri sistemle, çalışanların sigara içmek için kullandığı kapıdaki boy turnikesine birer adet kart okuyucu monte etti ve giriş çıkışları öğleye kadar 1 ve öğleden sonra da 1 olmak üzere iki kereyle sınırladı. Çalışanlar ayrıca kapıdan her geçişlerinde maksimum 10 dakika dışarıda kalabiliyor, bu süre aşılırsa kart kapıyı açmıyor. İşlerine girebilmek için yeniden güvenliğe gidip insan kaynakları müdürüne haber verilmesi gerekiyor. İşveren, bu durumun haftada bir kezden fazla tekrarlanması durumunda bu süreleri çalışanın aylık puantajından kesiyor ve bu da ücrete yansıyor.

DAMAR TANIMA EN GÜVENLİ
Zaman ve güvenlik kontrol sistemleri donanım ve yazılımlarının işyerlerinde sandığımızdan daha yaygın kullanılıyor. Nitekim 13 Temmuz Pazar günü SABAH ekonomi sayfasında yayınlanan "Günde 3 kereden fazla tuvalete gidenin maaşından kesilecek" başlıklı haber, bu sistemlerin kullanım alanlarının nasıl genişlediğine bir örnekte. Bu haberin ardından bize ulaşan Meyer'in Satış ve Pazarlama Müdürü Orçun Bayındır, sektördeki yeni teknolojileri de anlattı.

* Bu sistemleri kurmanın maliyeti nedir?
Yazılım ve şirketin büyüklüğü ile teknolojiye göre çok değişir. Örneğin THY'ye kurduğumuz kart okuyucu+yazılım 750 Euro.

* Takip sistemlerinin geldiği en son nokta nedir?
Şu anda en son teknoloji üç boyutlu yüz tarama sistemidir. Diğer yüz tanıma sistemlerinde örneğin estetik ameliyat gibi durumlar kimlik doğrulamayı engelleyebilir. Ama bunda cihaz kemik yapısını algıladığı için hiç yanılmıyor. Şu anda Ankara'da Noterler Birliği binasının ana kasalarının bulunduğu yere bu sistemi kuruyoruz. Yaklaşık 15 bin dolarlık bir sistem bu. Bunların tek boyutlusu ve Çin malı olanları aldatılmaya çok açıktır, fiyatı da 6 bin dolar.

* Kendi şirketinizde bu denetimleri uyguluyor musunuz?
Evet, hem sigara giriş çıkışlarını hem de tuvalet girişlerini izliyoruz.
Haberin fotoğrafları